CJO doet aangifte tegen antisemitische leus BIJ1 op Mauritshuis

Project op Mauritshuis van BIJ1 (Twitter, X)

BIJ1 heeft vriend en vijand verrast met een antisemitische ‘verkiezingsstunt’. Op de muur van het Mauritshuis in Den Haag werd woensdagavond ‘From the river to the sea, Palestine will be free!’ geprojecteerd. Het Centraal Joods Overleg (CJO) spreekt van een provocatie en andere politieke partijen zijn niet gediend van de actie. Het CJO doet aangifte.

Hofvijver

Vanaf de overkant van de Hofvijver werd de tekst op de gevel van het Mauritshuis geprojecteerd. De leus roept op tot de vernietiging van de staat Israël en daarmee ook de Joden. Vandaar dat hij door velen in Israël, de Joodse wereld en daarbuiten als antisemitisch wordt gezien. ‘Deze leus wordt algemeen erkend als een oproep tot genocide op de ruim 7 miljoen Joodse inwoners van Israël’, schrijft het CJO in een persbericht. De organisatie zal aangifte doen.

Verwerpelijk

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger schrijft: ‘Dat deze verwerpelijk leus juist naast het Binnenhof, het centrum van onze vrije democratie is geprojecteerd, onderschrijft deze kwaadaardige doelstellingen van BIJ1’. Het CJO maakt zich grote zorgen over het feit dat een politieke partij in Nederland op deze wijze het debat tracht te vergiftigen, haat zaait tussen bevolkingsgroepen, de tegenstellingen in ons land probeert te vergroten en oproept tot volkerenmoord.

Geen handreiking

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) laat desgevraagd aan het AD weten verbijsterd te zijn. “Ik begrijp niet wat ze hiermee willen bereiken en waarom ze de verdere polarisatie opzoeken,” zegt CIDI-directeur Naomi Mestrum. “Ik zie hier geen enkele handreiking om ook maar enige moeite te doen om de spanningen in ons land niet verder te laten oplopen. Het is onnodig en vooral leugenachtig. Feitelijk oproepen tot het verdwijnen van Israël is verschrikkelijk.”

‘Vrijheid van meningsuiting’

BIJ1 zelf, laat in een bericht op Twitter, thans X, weten: ‘Activisten van BIJ1 hebben de leus ‘From the River to the Sea, Palestine will be free’ geprojecteerd op het Mauritshuis, die naast de werkkamer van de Minister President ligt. Hiermee verzet BIJ1 zich tegen de steeds toenemende druk op onze vrijheid van meningsuiting om solidair te zijn met de Palestijnen en hun strijd tegen de kolonisatie van het land’.

BIJ1 boos

De partij van vertrekkend fractievoorzitter Sylvana Simons is nog steeds boos over wat er vorige week in een debat in de Tweede Kamer gebeurde. Toen werd de leus niet gepikt door Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) en werd Simons het woord ontnomen. Ook wijst de partij naar een aangenomen motie die stelt dat de leus een geweldsoproep is. Volgens Simons en co. is de kreet juist bedoeld als ondersteuning aan de ‘Palestijnse vrijheidsstrijd’.

Politiek neemt afstand

Vrijheidsstrijd of niet, vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer keuren de leus en de actie van BIJ1 faliekant af. ‘Een slogan die voor zovelen gelijk staat aan de oproep tot vernietiging van Israël en haar Joodse inwoners, is bedreigend en niet nodig om te demonstreren voor vrede en een tweestatenoplossing’, schrijft D66-Tweede Kamerlid Alexander Hammelburg op X. Ook andere politieke partijen zoals de VVD en PvdA zijn tegen de leus van BIJ1 op het Mauritshuis.

Categorie:

Home » Nieuws » CJO doet aangifte tegen antisemitische leus BIJ1 op Mauritshuis