Adidas onderuit met nieuw shirt-nummer 44: ‘SS-tenue’

Adidas shirt '44' (beeld: Adidas, YouTube)

Adidas schrapt per direct zijn nieuwe voetbalshirt met het nummer 44, dat teveel op het logo van de SS lijkt. In Duitsland kwam algauw kritiek op het nieuwe shirt voor Die Mannschaft voor het EK Voetbal dit jaar in eigen land. Er is excuses aangeboden door de directie voor het foute shirt. Het Duitse sportmerk was vorige week ook al in heg nieuws toen de Duitse voetbalbond DFB besloot om per 2027 over te stappen op concurrent Nike, volgens veel Duitse politici een ‘onpatriottische’ daad.

Traditiegetrouw presenteerde de sportartikelenfabrikant vorige week het tenue waarin Die Mannschaft zal aantreden bij het komende eindtoernooi. De ontwerpers en directie hadden echter geen rekening gehouden met de uitstraling van het nummer vier, dat verdacht veel op de verboden ‘rune-S’ van de Schutzstaffel (SS) bleek te lijken. Neem dan al helemaal nummer 44, dat verdacht veel op de verboden Sig-rune van de SS leek, een fout relikwie uit de nationaal-socialistische tijd.

Ophef

Het shirt zorgde voor irritatie bij de fans en bracht veel ophef op sociale media teweeg. Nu wil Adidas de personalisatie-functie en de verkoop in de online shop snel blokkeren. Ook wordt het shirt uit het assortiment gehaald, zo laat het concern weten. “We zullen de personalisatie van de truien in onze online winkel blokkeren,” zei Adidas-woordvoerder Oliver Brüggen tegen persbureau DPA. “De DFB en haar partner 11teamsports zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de namen en nummers,” voegde hij eraan toe.

Alternatief ontwerp

Volgens de Duitse voetbalbond wordt er nu samen met het bedrijf 11teamsports een alternatief ontwerp voor de nummer vier ontwikkeld. De DFB wijst erop dat zij de nummers nul tot en met negen heeft gecontroleerd en vervolgens de nummers een tot en met 26 ter controle heeft voorgelegd aan de Europese voetbalbond UEFA. Bij beide tests waren er geen klachten, aldus de bond, die benadrukt dat Adidas mensen in dienst heeft in en uit meer dan honderd landen.

Tegen antisemitisme

“Ons bedrijf staat voor de bevordering van diversiteit en inclusiviteit,” aldus zegsman Brüggen. Adidas voert actief campagne tegen antisemitisme, vreemdelingenhaat, en haat op zich. Het bedrijf verwerpt elke suggestie dat het verdeeldheid zaaiende of uitsluitende standpunten bevordert. Op maandag – Tweede Paasdag – kon het shirt echter nog gepersonaliseerd worden in de onlineshop. Ook het nummer 44 kon nog gekozen worden. Bepaalde namen die verband houden met het ns-tijd, waaronder Hitler en Himmler, kunnen in principe niet worden besteld.

Adidas vervangen

Vorige week was Adidas in Duitsland ook al onderwerp van debat: de Duitse voetbalbond maakte bekend per 2027 te stoppen met het merk. Na meer dan zeventig jaar is het dan de beurt aan Nike, de concurrent. Het besluit van de DFB kreeg veel kritiek van de politiek: zowel linkse als rechtse politici spraken van ‘een onverstandig besluit’ en ‘onpatriottisme’. Zelfs bondskanselier Olaf Scholz (SPD) bemoeide zich ermee door te zeggen dat de DFB hem niet om advies had gevraagd.

Over de SS

De Schutzstaffel (SS) gold als de terreureenheid van de NSDAP. De SS werd in 1925 opgericht en was oorspronkelijk een paramilitaire organisatie die fungeerde als de persoonlijke lijfwacht van Adolf Hitler. De groepering groeide uit tot wat de nazi’s beschouwden als een elite-eenheid. De SS had haar eigen kentekens, uniformen en militaire rangen. Het symbool van de SS bestaat uit een gestileerde, dubbele bliksemschicht, de zogenaamde Sig-rune . De SS was in de Neurenberger processen formeel bestempeld als misdadige organisatie. Vele Joden, Sinti, Roma en anderen zijn door SS-officieren vermoord.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Sport » Adidas onderuit met nieuw shirt-nummer 44: ‘SS-tenue’