Advies aan Europees hof: Belgische verboden op sjechieta botsen met godsdienstvrijheid

Vlaams
breakingIsraelnews

De Belgische verboden op ritueel slachten, die sinds vorig jaar Belgische deelstaten van kracht zijn, zijn mogelijk onrechtmatig omdat ze indruisen tegen de godsdienstvrijheid. Dat heeft de advocaat-generaal Gerard Hogan van het Europees Hof van Justitie aan datzelfde Hof aanbevolen. Hij stelt dat een verbod op ritueel slachten, zoals de kosjere slacht- de sjechieta, omstreden is. Het Hof neemt de oordelen van de advocaat-generaal vrijwel altijd over in een definitief arrest. Na een uitspraak van het Hof in Luxemburg mag het Grondwettelijk Hof van België bepalen of die deze overneemt. In veel gevallen gebeurt dit ook. Als dat gebeurt, moeten de verboden worden teruggedraaid of aangepast.

Uitzondering nodig
In de Belgische deelstaten Vlaanderen en Wallonië is in 2019 een totaalverbod op onverdoofd slachten ingevoerd, dus ook op de kosjere en halal-slacht. Volgens Hogan druist dit verbod in tegen de vrijheid van godsdienst die in de hele EU voor alle burgers geldt. Daarom moeten er in België uitzonderingen komen op ‘religieuze riten’ in de slacht, meent de advocaat-generaal van het Hof. Sommige Joden en moslims hechten een ‘diepgaand persoonlijk religieus belang’ aan het onverdoofd slachten, stelt hij. Volgens Joodse en islamitische wetten is geslacht vlees niet kosjer of halal voordat een dier eerst wordt verdoofd. Daar kan niet aan worden getornd, aldus Hogan.

Dierenwelzijn
Volgens de advocaat-generaal is het wel zo dat religieus slachten in veel gevallen ‘moeilijk te rijmen valt met moderne opvattingen over dierenwelzijn’. Zo moet de hals van dieren in één haal worden doorgesneden en moeten ze dan leegbloeden. Desalniettemin mag lidstaat België geen maatregelen treffen die uitzonderingen voor bepaalde religieuze groepen in de ban doen, aldus Hogan. Hetzelfde geldt voor andere EU-landen. Meer dan een jaar geleden laaide in Nederland, ondanks een convenant over de werkwijze, de discussie over de rituele slacht opnieuw op. De Partij voor de Dieren wil ook een totaalverbod op onverdoofd ritueel slachten. Hierover is nog geen besluit gevallen.

Verduidelijking overnemen
Het totale verbod in Vlaanderen is sinds 1 januari 2019 van kracht. Ook in Wallonië is er zo’n verbod. Joodse en -islamitische organisaties uit België spanden vervolgens een zaak aan bij het Grondwettelijke Hof in Brussel. Dat vroeg het Europese Hof van Justitie om een prejudiciële aanbeveling. Dit is een navraag die rechters van hogere gerechten kunnen doen om een uitleg van de Europese regels. Deze verduidelijking heeft Hogan nu gegeven met zijn advies aan het Europese Hof. Het definitieve arrest komt later nog. Dat is niet bindend, maar wordt bijna altijd door rechters van lidstaten overgenomen. In dat geval moeten het verboden in Vlaanderen en Wallonië van tafel of worden aangepast. Dat laatste houdt mogelijk in dat er een uitzondering blijft bestaan voor de kosjere en halal-slacht.

Lees ook:
Joden en moslims in Tweede Kamer: tegen verbod ritueel slachten, convenant na tien jaar evalueren

Tijdens een hoorzitting in Den Haag over de initiatiefwet van PvdD-leider Marianne Thieme voor een verbod op ritueel slachten, trekken Joden en moslims samen op. Ruben Vis van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), Hanneke Gelderblom van het Nederlands Verbond Progressief Jodendom (NVPJ), Michaël Bloemendal van de Joodse Gemeente Amsterdam waren aanwezig.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Advies aan Europees hof: Belgische verboden op sjechieta botsen met godsdienstvrijheid