Bahrein en Israël gaan diplomatieke betrekkingen aan

Trump met de koning van Bahrein, 2017 (YouTube)

Bahrein en Israël gaan elkaar erkennen en zullen vrede sluiten. Beide landen kondigen diplomatieke betrekkingen, handelsrelaties en politieke samenwerking aan. De koning van het golfstaatje, een eiland in de Arabische Golf, heeft naar zeggen van de Amerikaanse president Donald Trump ingezien dat het een goede zaak is om nu banden aan te gaan met de Israëli’s. “De Palestijnen gaan meedoen als ze zien dan hun vrienden ook al meedoen,” aldus Trump in een verklaring. “Ik dank de leiders van Israël en Bahrein voor hun leiderschap en moed. De toekomst ziet er hoopvol uit.”

Een maand geleden normaliseerden Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hun betrekkingen ook al. Aankomende dinsdag wordt in het Witte Huis een vredesakkoord gesloten tussen beiden. Daar zal tevens een minister uit Bahrein aanwezig zijn. In de weken nadat beide landen hun plan bekend maakten, werd hardop gespeculeerd over de Bahreini’s. Zouden zij de volgende zijn? Nu blijkt dat dit het geval is. Koning Hamad bin Isa Al Khalifa heeft durven springen. Volgens Trump en zijn Midden-Oosten-gezant – tevens schoonzoon – Jared Kushner zullen ‘meer landen volgen’. Hij wilde niet hinten om welke landen het gaat.

‘Het vechten moe’
“Het zand was volgegoten met bloed. Nu is dat bloed aan het weggaan en ziet de toekomst er rooskleurig uit,” aldus Trump in een persverklaring in het Witte Huis, waar ook zijn vicepresident Mike Pence bij aanwezig was. Die prees ‘de helden van de slachtvelden’. “Meneer de president, uw allereerste buitenlandse trip was naar Saoedi-Arabië. U bent ook in Israël geweest en heeft onze ambassade naar Jeruzalem verhuisd,” aldus Pence, die zich tot de christelijke kiezers richtte. “Het goede boek zegt: gezegend zijn de vredestichters.” Trump bedankte zijn ambassadeur David Friedmann in Israël. “Ik heb hem daar gezet om dit voor elkaar te krijgen.” Over de volkeren van het Midden-Oosten zegt Trump: “Ze zijn het vechten moe.”


Vredesakkoorden
Tot op deze zomer hield Israël er alleen diplomatieke betrekkingen op na met Egypte en Jordanië. Met het eerste land werd in 1978 vrede gesloten en met het tweede land was er in 1994 een vredesakkoord. Nadien werd eind jaren negentig nog gesproken over vrede met Syrië, maar dat ketste in 2000 af. Ook zijn de Israëli’s na het sluiten van de Oslo-akkoorden jarenlang in gesprek gegaan met de Palestijnse Autoriteit (PA), maar tot een allesomvattend vredesakkoord kwam het niet. Onder verschillende Amerikaanse presidenten – Clinton, Bush jr. en Obama – ketsten allerlei vredesonderhandelingen af. Sinds de komst van Trump heeft PA-president Mahmud Abbas alle vormen van contact met hem vermeden en vooral vaak ‘nee’ gezegd.

Analyse
Het aangaan van banden met de VAE en Bahrein kan mogelijk voor een zwaan-kleef-aan-effect zorgen. Onder meer Oman, Koeweit, Saoedi-Arabië en Tunesië worden genoemd. Met name de Golfstaten zullen Israël nodig hebben in hun koude oorlog tegen het sjiitische Iran. Voor dat land is de stap van Bahrein, een land met een sjiitische meerderheid maar een soenitisch koningshuis, ongetwijfeld een tik op de vingers. Mocht het ooit tot een militair treffen met Israël of anderen komen, dan kunnen Israëlische legereenheden gebruik maken van Irans buurlanden aan de zuidflank. Ook zullen de Golfstaten profiteren van de handelsrelaties met Israël en andersom.

Dan zijn er nog de Palestijnen. Door steeds meer nieuwe diplomatieke relaties tussen Israël en Arabische landen komt de PA meer onder druk te staan om op te schuiven. De starre houding van de hoogbejaarde PA-president Abbas tegenover Trump en de Israëli’s heeft hem vooralsnog weinig voorspoed gebracht. Wel houden de Palestijnen hun eer, maar de vraag is wat die eer waard is. Het vredesplan dat Trump begin dit jaar presenteerde werd door vriend en vijand gezien als onrealistisch en onmogelijk. Nu de VAE, Bahrein en wie weet nog anderen aansluiten in de rij voor vrede met Israël, zullen er nieuwe geopolitieke verhoudingen in de regio ontstaan. Voor wat de rol van Amerika betreft hangt alles af van de presidentsverkiezingen van 3 november. Trump zal de vrede met de VAE en Bahrein als een wapenfeit inzetten in zijn campagne.

Lees ook:
Trump genomineerd voor Nobelprijs vanwege vrede tussen Israël en Emiraten

De Amerikaanse Trump is door een Noorse parlementariër op de nominatielijst gezet omdat hij de vrede tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) mede heeft bewerkstelligd. Volgens de Noorse politicus heeft Trump meer gedaan om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen andere genomineerden en prijswinnaars.

Categorie: |

Home » Bahrein en Israël gaan diplomatieke betrekkingen aan