Ambassadeur Israël wil in gesprek met burgemeester Den Haag om nazi-demo

YouTube

Naor Gilon, de kersverse ambassadeur van Israël in Nederland, wil om de tafel met burgemeester Pauline Krikke (VVD) van Den Haag. Hij wil spreken over de demonstratie van de neonazistische organisatie Racial Volunteer Force (RVF) die op 28 september in de Hofstad gehouden wordt. Eerdere protesten vanuit de Joodse gemeenschap waren tevergeefs. Nu mengt de ambassadeur van de staat Israël zich in het debat.

Middeleeuws antisemitisme
Gilon vindt het onbestaanbaar dat bijna 75 jaar na de bevrijding van Nederland nog nationaal-socialisten over straat mogen marcheren. “We zijn absoluut niet blij,” zegt hij tegen De Telegraaf. De ambassadeur hecht aan de vrijheid van meningsuiting, maar dit is puur ‘middeleeuws antisemitisme’, aldus Gilon. Zodoende dat hij op gesprek wil bij burgemeester Krikke. Mogelijk zal de Israëlische druk de politica van gedachten doen veranderen.

‘We zijn absoluut niet blij’Naor Gilon, ambassadeur van Israël


Vrijheid van demonstratie
Krikkes woordvoerder zegt tegen de krant: “We bestuderen alle opties”. Toch kan de burgemeester deze demonstratie niet zomaar verbieden, omdat er in Nederland een wettelijk recht op demonstreren geldt, legt de zegsvrouw uit. Wel staat Krikke open voor een gesprek met de ambassadeur. Intussen heeft ze al kritiek van het CDA in de Tweede Kamer en de kleine christelijke partijen in de Haagse gemeenteraad’. Hij wil dat Krikke de protestmars verplaatst naar naar het Malieveld.

Brandbrief
Eerder riepen het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en zes belangrijke Joodse jongerenorganisaties afzonderlijk op om de RVF-demonstratie te verbieden. De jongeren schreven zelfs een open brief aan Krikke. ‘Het is voor ons moeilijk te begrijpen dat deze groep überhaupt welkom is in uw stad en wederom een podium krijgt om haar haat verder te verspreiden. Wij roepen u op om deze demonstratie te stoppen en te verbieden’, schreven de jongeren. Van Krikke kwam vooralsnog geen antwoord.

Lees ook:
Koning Willem-Alexander ontvangt Naor Gilon, de nieuwe ambassadeur van Israël in Nederland

Op audiëntie en in rokkostuum bood de diplomaat zijn geloofsbrieven aan het staatshoofd aan. Gilon werd per koets naar Noordeinde, het werkpaleis van de koning, vervoerd. In Den Haag mag de nieuwe ambassadeur zich onder meer bezig houden met het hoofdpijndossier van de verhuizing van de ambassade.

Joodse jongeren in brandbrief tegen Krikke: stop de neonazi-demo in Den Haag
De belangrijkste Joodse jongerenorganisaties van Nederland hebben burgemeester Krikke van Den Haag dringend verzocht de demonstratie van de neonazistische RVF niet door te laten gaan. De jongeren richten zich nu in een brandbrief aan Krikke, die de bevoegdheid heeft om demonstraties te verbieden op grond van de openbare orde en veiligheid.

Categorie:

Home » Nieuws » Ambassadeur Israël wil in gesprek met burgemeester Den Haag om nazi-demo