Amsterdam blijft bij ‘stedenband’ met Tel Aviv

K. Rijken

De gemeente Amsterdam blijft haar richtlijnen en insteek aanhouden waar het gaat over het samenwerkingsverband met Tel Aviv. Deze bijzondere samenwerking moet niet onderhevig zijn aan binnenlandse politieke ontwikkelingen in Israël, zo laat het college van burgemeester en wethouders weten. Fractievoorzitter Sylvana Simons van BIJ1 en raadslid Numan Yilmaz (DENK) hadden voor de zomer vragen gesteld over de op handen zijnde ‘annexatie’ van grote delen van de West Bank door Israël.

Akkoorden van Abraham
Voor de zomer zag het er nog naar uit dat Israël delen van de betwiste gebieden ten westen van de Jordaan juridisch zou overnemen, door velen uitgelegd als ‘annexeren’. Omdat de gemeente Amsterdam een stedenband heeft met Tel Aviv (en met de Palestijnse stad Ramallah) stelden Simons en Yilmaz hier schriftelijke vragen over aan het college. De twee, die hun vragen apart indienden, wilden weten of Amsterdam bereid is om de stedenband met de Israëlische stad op te geven in het geval het tot ‘annexatie’ zou komen – inmiddels is duidelijk dat het voornemen in het kader van de Akkoorden van Abraham voorlopig in de koelkast is gezet.

Band blijft
De samenwerkingsband blijft sowieso bestaan, aldus het college. ‘Het college is van mening dat Amsterdam met het aangaan van een samenwerking met Tel Aviv niet een relatie is aangegaan met het land Israël. De stad Tel Aviv kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor de besluiten van de regering van Israël en het college zal dus ook niet op grond van eventuele annexatie van de Westelijke Jordaanoever door de regering van Israël de banden met Tel Aviv verbreken. Amsterdam zet juist in op samenwerking met steden die in een moeilijke nationale situatie moeten opereren’, schrijven burgemeester Halsema en co. aan Yilmaz.

LHBTIQ+
Voor Amsterdam gelden wel de kaders van het internationaal recht, zo laat het college aan Simons weten. ‘Uiteraard gelden de kaders van het nationale en internationale recht maar Amsterdam werkt niet samen met de staat Israël en wil zich ook niet actief mengen in (inter)nationaal politieke kwesties’. Simons wilde ook weten of de gemeente bereid is de samenwerking met culturele, maatschappelijke en politieke instituten in Israël, en Israëlische bedrijven, op te zeggen. Het antwoord daarop is ‘nee’. ‘Amsterdam heeft in het verleden met mensenrechtenorganisaties en organisaties op het gebied van LHBTIQ+ in Tel Aviv vruchtbare contacten onderhouden. Zo waren vertegenwoordigers van laatstgenoemde organisaties te gast bij de Amsterdam Pride. Het college is niet op voor hand bereid om alle contacten met deze organisaties te verbreken’.

Ramallah
In het geval van ‘annexatie’ kan DENK’er Yilmaz zich voorstellen dat Amsterdam juist Ramallah meer zou moeten helpen. Is het college in dat geval dan bereid om in gesprek te treden hoe Amsterdam Ramallah op welk domein dan ook kan ondersteunen?’ vroeg hij. Het college antwoordt: ‘Mocht het internationale recht samenwerking met Ramallah verbieden in het geval het tot annexatie komt, dan zal de samenwerking worden opgeschort. Het college is echter ook van mening dat je vrienden in moeilijke omstandigheden niet in de steek laat. Relaties met niet-gouvernementele organisaties kunnen mogelijk in een dergelijk geval wel doorlopen’.

Koelkast
In de vredesonderhandelingen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein heeft Israël beloofd om voorlopig niet tot ‘annexatie’ van de eerder genoemde betwiste gebieden over te gaan. Dit in ruil voor vrede met deze Golfstaten. Mocht dat niet het geval zijn geweest, dan zou Amsterdam de stedenband met Tel Aviv sowieso niet hebben opgegeven of aangepast, omdat het een band heeft met die gemeente en niet met de regering van Israël. DENK en BIJ1 zitten hier anders in de wedstrijd en vinden wel dat het consequenties moet hebben indien het zover komt.

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdam blijft bij ‘stedenband’ met Tel Aviv