Amsterdam: negen miljoen euro per jaar tegen discriminatie

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Alle vormen van discriminatie en racisme in Amsterdam moeten bestreden worden, zo vindt het gemeentebestuur, en daarom wordt daar op jaarbasis negen miljoen euro voor vrijgemaakt. Het gaat om een structureel bedrag voor de komende drie jaar, dat ook kan worden ingezet voor het tegengaan van antisemitisme in de hoofdstad. Ook komt er extra aandacht voor de discriminatie van moslims.

Normstellen

Het beleid richt zich op het bestrijden van discriminatie en het bevorderen van emancipatie, met een focus op normstellen, agenderen en faciliteren, aldus de gemeente in een persbericht. ‘Het inclusie en antidiscriminatiebeleid richt zich op alle Amsterdammers, met extra aandacht voor de zwarte, Joodse, moslim, Aziatische en lhbtiq+ gemeenschappen, vrouwen en personen met een (functie)beperking, omdat uit onderzoek blijkt dat zij nog steeds vaak het slachtoffer zijn van discriminatie en achterstelling’.

Meliani

Het college van burgemeester en wethouders realiseert zich ‘dat individuen nooit volledig in één groep te vangen zijn, en daarom staat bij de uitvoering van beleid intersectionaliteit centraal’. “Amsterdam accepteert geen enkele vorm van discriminatie en sluit niemand uit,” zegt verantwoordelijk wethouder Touria Meliani (GroenLinks-PvdA). “Het allerbelangrijkste is dat Amsterdammers elkaar als mens blijven zien, en dat we elkaar met nieuwsgierigheid en empathie blijven ontmoeten.”

Gaza

De oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas geeft het beleid een extra dimensie, aldus Meliani. “De recente crises, waaronder de situatie in het Midden-Oosten, inflatie en de gevolgen van de coronapandemie; hebben geleid tot meer polarisatie in de samenleving en daarom is blijven investeren in inclusie, antidiscriminatie en emancipatie heel belangrijk. Met dit nieuwe beleidskader zet Amsterdam een grote stap om deze doelen te bereiken.”

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdam: negen miljoen euro per jaar tegen discriminatie