Minister Bruins Slot in Israël en Palestijnse gebieden

Bruins Slot tijdens haar ontmoeting met familieleden van gegijzelden (foto: ambassade Israël)

Demissionair minister Hanke Bruins Slot (CDA) reisde maandag af naar Israël en de Palestijnse gebieden om te praten met collega’s over de oorlog in Gaza. Dat meldde ze op Twitter, tegenwoordig X. ‘Ik heb hier diverse ontmoetingen en ga in gesprek met ministers en delegaties’, aldus de bewindsvrouw. Ze ging onder meer naar de op 7 oktober aangevallen kibboets Kfar Aza.

Ontmoetingen

Bruins Slot was een dagje in Israël en ontmoette daar onder meer familieleden van ontvoerde Israëliërs. Met hen sprak ze over hun omstandigheden en het lot van de gegijzelden die in Gaza door de terroristen van Hamas worden vastgehouden. Ook ging de minister naar Kfar Aza, een van de getroffen kiboetsiem in het zuiden van Israël. Daar werd ze rondgeleid door verbrande huizen en vernielde straten. Bruins Slot riep op om alle gegijzelden vrij te laten.

Plenair debat

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november staat een plenair Kamerdebat gepland over de oorlog in Gaza. het vindt mogelijk volgende week donderdag plaats. De reden is een NRC-artikel waarin een Nederlandse defensieattaché in Tel Aviv werd geciteerd over de oorlog en de Israëlische strategie daarin. De attaché schreef dat Israël ‘onevenredig geweld’ gebruikt en geen plan heeft om de oorlog tot een goed einde te brengen.

Ollongren

Bruins Slot ging in Israël en de Palestijnse gebieden ook naar ‘de Nederlandse vertegenwoordiging in het gebied’. Daarmee wordt op de ambassade in Tel Aviv bedoeld, waar medewerkers zitten die het eerder genoemde document mogelijk hebben gelekt aan NRC. Daags na het lekken weersprak demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Defensie de gang van zaken en informatie in het document. Zij stelt dat er onwaarheden in stonden.

Over Bruins Slot

Hanke Bruins Slot was zelf ooit militair voor en medewerker van Defensie. Ze kwam in 2010 voor het CDA in de Tweede Kamer en trad in 2019 namens die partij toe tot het Utrechtse college van Gedeputeerde Staten. In het kabinet Rutte IV werd Bruins Slot minister van Binnenlandse Zaken. Na het vertrek van minister Wopke Hoekstra (CDA) van Buitenlandse Zaken naar Brussel – hij volgde de vertrokken Eurocommissaris Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) op – volgde ze hem op. Het kabinet was toen al demissionair.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Minister Bruins Slot in Israël en Palestijnse gebieden