Amsterdam verwijdert interview Oudkerk over antisemitisme

Rob Oudkerk (EO)

Het interview dat oud-wethouder Rob Oudkerk (PvdA) onlangs aan de website van de gemeente Amsterdam over antisemitisme gaf, is offline gehaald. De reden ervoor is dat het interview bij nader inzien ‘te eenzijdig’ zou zijn en dat er klachten zijn binnengekomen. Het interview, waarin Oudkerk zegt dat het antisemitisme is toegenomen, is met stille trom offline gehaald, zo ontdekte De Telegraaf. De oud-politicus moest het van de krant vernemen.

‘Ongelukkig’

Oudkerk gaf het interview in het kader van een tweedelig tv-programma over antisemitisme in Nederland, dat hij maakte voor de Joodse tak van de Evangelische Omroep (EO). De titel van het artikel op de gemeentesite luidde: ‘Het antisemitisme is 800 procent toegenomen’. Nadien regende het klachten bij de gemeente Amsterdam. Een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA) laat aan Het Parool weten dat ‘we ongelukkig waren met met de reacties en de kritiek op het artikel’.

Veel haat

“Voor veel lezers gaf het een eenzijdig beeld. Het was voor veel lezers ook niet duidelijk wie de afzender was. We hebben daar van tevoren niet goed over nagedacht. De heer Oudkerk valt hier niets te verwijten,” aldus de zegsvrouw. Oudkerk moest van De Telegraaf vernemen dat het interview offline was. “Ik heb het linkje aangeklikt en ik vond het vreemd dat het niet meer bereikbaar was. Ik heb gebeld met de gemeente om te vragen of het klopte dat het interview niet meer online stond. Dat werd vervolgens bevestigd. Er was volgens hen veel haat en negatieve reacties.”

Pijnlijk

De gemeente liet Oudkerk weten dat het interview achterhaald was. “Het interview had volgens hen geen actuele waarde meer, omdat de herdenking van de Februaristaking, op 25 februari, al was geweest. Ik gebruik zelf thuis ook weleens gelegenheidsargumenten, maar dat doe ik als ik bijvoorbeeld te laat ben. Dit klopt niet.” Hij vind de situatie ‘vooral pijnlijk’. Tegen Het Parool zegt hij:

“Het voordeel van iets zeggen in Nederland is dat iemand anders het weer oneens met je kan zijn. Daar ben ik een groot voorstander van, en niet van het verwijderen van teksten. Ik roep op om verhalen over de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen, omdat dat voor historisch besef zorgt. Daarmee kun je proberen ervoor te zorgen dat iets niet weer gebeurt.”

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdam verwijdert interview Oudkerk over antisemitisme