Amsterdamse politici willen ‘antisemitisme bij de wortel uitroeien’

gemeenteraad amsterdam
gemeente Amsterdam

Na de uitkomsten van een enquete van de Claims Conference, waaruit bleek dat een groot deel van jongere generaties onverschillig staat tegenover de Sjoa, lieten Haagse politici hun verbazing en boosheid blijken. Kort daarna namen ook de politici in Amsterdam stelling. De oppositionele VVD kwam meteen met actiepunten, waarna de besturende PvdA bezwoer ‘het antisemitisme bij de wortel uit te roeien’. In de hoofdstad wordt al jaren gepraat over Holocaust-educatie op scholen en actieplannen om de jeugd beter bij het onderwerp te betrekken.

Veilige stad
De VVD in Amsterdam sprak net als haar landelijke politici schande van de resultaten van de ondervraging. Raadsleden Stijn Nijssen en Claire Martens schreven een opiniestuk in Het Parool, waarin ze stellen dat ‘we ons dit allemaal moeten aantrekken’. Amsterdam is ‘een stad waar iedereen vrij en veilig zichzelf moet kunnen zijn mag dit nooit accepteren, maar moet collectief in actie komen. Het is een gezamenlijke strijd voor een vrij en veilige stad’, aldus de twee rechts-liberalen. Er werd ook een initiatiefvoorstel van de partij aangenomen voor versterking van Joods erfgoed in Amsterdam.

Wortel
In de Amsterdamse gemeenteraad stelde wethouder Marjolein Moorman (PvdA) dat ‘antisemitisme altijd bij de wortel moet worden uitgeroeid, omdat het niet kan’. Ze deed haar uitspraken na vragen van de tweemansfractie van Volt over de enquete. Moorman: “Juist in een stad als Amsterdam, die een enorme geschiedenis kent als het gaat om Jodenvervolging en de Holocaust, moeten wij er heel veel aan doen zodat de kennis aanwezig is. In eerste plaats omdat het verleden doorwerkt in de huidige tijd, om toekomstige slachtoffers te voorkomen, maar ook omdat wij zien dat antisemitisme nog lang niet weg is.”

Bijna tien jaar ‘actie’
Moorman kan niet duidelijk maken hoe groot het probleem op Amsterdamse scholen is. Wel komt ze binnenkort met een brief naar aanleiding van de actieplannen van het college inzake. Los daarvan wordt al jaren gesproken over hoe erg het is met antisemitisme op Amsterdamse scholen. De VVD kondigde in 2014 al actieplannen aan en ook andere partijen hebben gezworen antisemitisme tegen te willen gaan middels meer Holocaust-educatie, waaronder D66, GroenLinks en de SP. Het is afwachten op de brief van Moorman.

Lees ook:
Haagse politici verbaasd en ‘boos’ over slechte cijfers kennis ‘jongeren’ over Sjoa

Uit onderzoek blijkt dat zeker een kwart van de Nederlanders onder de veertig eraan twijfelt of de Sjoa heeft plaatsgevonden. Ook zegt een groot deel dat het minder erg moet zijn geweest. Jarenlang hebben politici van links tot rechts erop gehamerd dat er meer en betere educatie moet komen over de Holocaust, maar nu blijkt dat daar weinig effect van te zien is. Politici speken woensdag schande van de cijfers.

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdamse politici willen ‘antisemitisme bij de wortel uitroeien’