Haagse politici verbaasd en ‘boos’ over slechte cijfers kennis ‘jongeren’ over Sjoa

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Uit onderzoek blijkt dat zeker een kwart van de Nederlanders onder de veertig eraan twijfelt of de Sjoa heeft plaatsgevonden. Ook zegt een groot deel dat het minder erg moet zijn geweest dan wordt gezegd. Verder weet meer dan de helft van de respondenten niet dat er zes miljoen Joden in de Sjoa zijn vermoord. Jarenlang hebben politici van links tot rechts erop gehamerd dat er meer en betere educatie moet komen over de Holocaust, maar nu blijkt dat daar weinig effect van te zien is. Politici speken woensdag schande van de cijfers.

De Claims Conference liet een enquete doen onder tweeduizend Nederlanders. Zeker veertig procent daarvan is geboren tussen 1980 en 2010. In tegenstelling tot dezelfde onderzoeken in de VS, Oostenrijk en Groot-Brittannië zijn de cijfers in deze groep dramatisch. Zeker 23 procent noemt de Sjoa een mythe of denkt dat het aantal vermoorde Joden overdreven wordt. In de andere onderzochte landen bungelt dat aantal bij jongere generaties rond de vijftien procent. Van de studerenden onder de ondervraagden zegt 37 procent te denken dat er twee miljoen Joden of minder zijn vermoord.

Coalitie
Het feit dat grote groepen Nederlanders het aantal vermoorde Joden in de Sjoa ver onderschat en ook zeer twijfelt of de massamoord heeft plaatsgevonden, is verontrustend, menen politici. Zij schreeuwen moord en brand op social media, en eisen actie. Minister Dilan Yesilgöz twittert ‘geschokt’ te zijn. ‘We hebben als samenleving veel werk te doen. En snel ook’, aldus de VVD-politica. ‘Wat een verschrikking dit bericht. Het immense leed van de shoah is nog overal om ons heen’, twittert Jan Paternotte (D66). CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik noemt het onderzoek ‘pijnlijk en zeer verontrustend’ en zegt: ‘Dit mogen we als samenleving niet negeren’.

Oppositie
Van de nieuwe ChristenUnie-voorvrouw is nog niets vernomen. Bij de oppositiepartijen wordt ook schande gesproken van de uitkomsten van de enquete. PVV-leider Geert Wilders twittert: ‘Tja dat krijg je als je toestaat dat je land islamiseert. Dus nu geen krokodillentranen huilen allemaal. Jullie hebben het zelf veroorzaakt. #antisemitisme’. Jesse Klaver (GroenLinks) twittert ‘nooit meer fascisme’ en zegt: ‘Tijdens WOII zijn 6 miljoen Joden vermoord. Dat zoveel jongeren daaraan twijfelen is verschrikkelijk en enorm zorgelijk’.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken twittert. ‘Wanneer gruwelijkheden uit het verleden niet worden erkend of begrepen is dat een onacceptabele voedingsbodem voor antisemitisme, haat en racisme. Rol voor ouders, onderwijs, media en politiek’. Eenmansfractie Nilüfer Gündogan twittert: ‘Onderwijs en opvoeding schieten ernstig tekort durf ik wel te stellen’. Vanuit de SP, DENK, BIJ1, FvD, Groep Haga (BVNL), BBB, Volt, Groep Den Haan, is nog geen reactie gekomen. Niettemin zijn anderen op twitter eveneens erg boos en verontwaardigd.

‘We dronken een glas’
Voorzitter Chanan Hertzberger van het Centraal Joods Overleg (CJO) laat aan de redactie van Jonet.nl weten het ‘buitengewoon te betreuren dat we elke keer weer merken dat de kennis minder wordt, terwijl we vanuit Joodse kring al heel lang aandringen Holocaust onderwijs te geven. Eerder meer en intensiever dan minder. Ook als kinderen net niet willen horen’.

“We dreigen in de situatie te komen dat we ‘schrikken van de uitkomst’, zeggen dat ‘niet moet kunnen’ en dat we ‘er iets aan moeten doen’. Verder is het dan het bekende verhaal van ‘we dronken een glas en alles blijft zoals het was’. Tot we weer een nieuw onderzoek zien waar we ‘van schrikken’. We verwachten dat het Onderwijs, en dan doel ik op het ministerie, de lerarenvakgroep geschiedenis en de schoolleiders schoolleiders er iets aan gaat doen om de Holocaust echt mee te nemen in de geschiedenisles.” Het gaat niet alleen om de Sjoa, aldus Herzberger. “Het gebeurt nog steeds op mindere schaal. Zo leren we het nooit.”

Ontluisterend
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en antisemitismecoördinator Eddo Verdoner hebben hun ongenoegen eveneens laten blijken. “Het is tekenend voor de staat van het geschiedenisonderwijs in ons land. Geschiedenis zou een verplicht vak moeten worden, met daarbij ook oog voor de Holocaust. Sommige docenten geschiedenis durven al jaren de Holocaust niet te behandelen in de les uit angst voor controverses in de klas. Nu zie je de gevolgen ervan,” zegt CIDI-voorlichter Aline Pennewaard tegen Het Parool.

Verdoner in dezelfde krant: “We zijn het land van Anne Frank en denken dat we genoeg weten over de Holocaust, maar dat is niet zo. We zijn enorm geschrokken dat zoveel jonge mensen denken dat de Holocaust een mythe is. Ontluisterend. Oostenrijk heeft inmiddels stevig ingezet op Holocaust-educatie om antisemitisme aan te pakken. Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen.”

Analyse
Jarenlang wordt door Sjoa-overlevenden en hun nabestaanden, maar ook door Joodse en Sjoa-gerelateerde organisaties gehamerd op meer en betere educatie over de Holocaust. De tekenen dat de jeugd steeds minder weet over de Sjoa waren er ook al jaren, zo stelden onderwijsdeskundigen en mensen in het veld. Politici roepen ook al jaren dat er meer gedaan moet worden aan het bewustzijn en kennis onder niet-Joden over de Holocaust, zeker onder jongeren, want zij hebben de toekomst. Politici die vandaag moord en brand schreeuwen huilen eigenlijk krokodillentranen: zij en hun partijgenoten zaten immers in de afgelopen decennia aan de knoppen. Ook de nivellering van de Tweede Wereldoorlog, in bijvoorbeeld musea, helpt niet mee om onder de jeugd duidelijkheid te scheppen over de Sjoa.

Lees ook:
‘Meerderheid Nederlanders spreekt van apartheid door Israël’

Een meerderheid van het Nederlandse publiek vindt dat Israël aan ‘apartheid’ doet in Israël en de betwiste gebieden. Dat blijkt uit onderzoek door bureau I&O Research. Zeker 51 procent van de ondervraagden is het met de stelling eens en acht procent is het ermee oneens. De peiling werd gedaan in opdracht van PAX, een ngo die volgens critici te boek staat als pro-Palestijns. Ook blijkt dat jongeren de schuld van het conflict leggen bij Israël. 

Categorie:

Home » Nieuws » Haagse politici verbaasd en ‘boos’ over slechte cijfers kennis ‘jongeren’ over Sjoa