Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Anti-Israëlische tweet blaast links pact Rotterdam op

Een anti-Israëlische tweet van moslimpartij NIDA heeft ervoor gezorgd dat het linkse pact, dat die partij in Rotterdam had met PvdA, SP en GroenLinks, is opgeblazen. In de tweet, die dateert uit 2014, stelt NIDA terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gelijk aan Israël (‘het Zionisme’). Nadat de tweet afgelopen weekend in de media werd opgeduikeld kwam NIDA binnen het pact in een hoek te staan. Op zondag veroordeelden de Rotterdamse en landelijke leiders van de drie progressieve partijen de NIDA-tweet, maar vonden allemaal dat linkse de samenwerking in de Maasstad overeind kon blijven. Op maandag was alles ineens anders en gingen de drie alsnog overstag: NIDA werd uit het linkse pact in Rotterdam gezet omdat die weigerde de omstreden tweet te vernietigen.

Eerder had de moslimpartij in Rotterdam dus een samenwerkingsakkoord gesloten met de PvdA, SP en GroenLinks. Deze vier partijen waren van plan om samen een college te vormen indien ze bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart de meerderheid zouden kunnen vormen. NIDA is in het verleden ook gezegd dat dergelijke tweets in Rotterdam niet door de beugel kunnen, aldus de drie linkse partijen nu. De Rotterdamse PvdA-lijsttrekker noemde de tweet op zondag ‘onacceptabel’. Zij en de lijstrekkers van de andere partijen waren niet van deze oude tweet op de hoogte. De verbazing bij de drie linkse partijen was op zondag groot, maar zij trokken daar dus geen consequenties uit.

Ook de landelijke partijleiders bemoeiden zich op zondag met de zaak. Zo zei SP-voorvrouw Lilian Marijnissen dat ze sowieso al niet te spreken is over de samenwerking van de Rotterdamse SP-afdeling met NIDA. “Ik had die keuze zelf niet gemaakt,” aldus Marijnissen, die vindt dat de socialisten te ver afstaan van NIDA. “Zij willen een prominentere plek voor religie in de samenleving. De SP vindt juist scheiding van kerk en staat heel belangrijk.” Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher was verbaasd over de tweet. Hij zou met de wenkbrauwen hebben gefronst, aldus Nieuwsuur. “Maar van onze lokale lijsttrekker heb ik begrepen dat de partijen alleen dezelfde uitgangspunten ondertekenen. Meer is het niet.” Volgens Asscher kon het linkse pact blijven bestaan, maar daar kwam hij maandag dus op terug.

In het tv-programma Buitenhof zei GroenLinks-leider Jesse Klaver op zondag dat hij zich heeft afgevraagd of de samenwerking met NIDA wel een goed idee is. “Maar uiteindelijk kwam ik tot de slotsom dat dat zo is. Mij gaat het om wat een partij in de praktijk doet. Als dat deugt, wil ik ermee samenwerken,” aldus Klaver. Hij stelde dat NIDA zich de laatste jaren heeft laten zien als een progressieve partij. “Ik had daar twijfels over, maar wat mij over de streep heeft getrokken, was dat ze een manifest hebben ondertekend dat gaat over homorechten in Rotterdam.” Dat NIDA een anti-Israëlische tweet heeft gemaakt, kon Klaver op zondag nog weinig deren. De volgende dag was de mening van GroenLinks echter veranderd. De partij blaast de samenwerking met NIDA bij nader inzien op. Dit gebeurde via Klavers Rotterdamse lijsttrekker Judith van Bokhove, die op Twitter verkondigde dat de samenwerking voorbij was.

Reactie NIDA
NIDA zelf liet aan Nieuwsuur het volgende weten: ‘De provocatieve tweet moet gelezen en begrepen worden in de context van de maatschappelijke discussie op dat moment (2014, tevens vlak na de Gaza-oorlog). We zien geen reden om die tweet te verwijderen. De tweet van NIDA was een dag nadat het ministerie van Justitie een ambtenaar had geschorst na haar tweet over IS. NIDA stelde deze tweet op als het ware een steunbetuiging aan het vrije woord, vandaar #vrijheidvanmeningsuiting. De rechter heeft overigens later de ambtenaar ook gelijk gegeven in een rechtszaak over dit (onterecht gebleken) ontslag’. Met ‘de ambtenaar’ doelt NIDA op Yasmina Haifi. Zij twitterde in augustus 2014 dat Islamitische Staat “een vooropgezet plan” was van ‘de Zionisten’ “die bewust de islam zwart willen maken”. Op maandag schreef NIDA in een persbericht dat ze de tweet niet zou terugtrekken, zoals haar drie partners hadden geeist. De moslimpartij doet dit niet in het kader van de vrijheid van meningsuiting.

Los van de omstreden tweet uit 2014 heeft NIDA meer noten op haar zang waar het om Israël gaat. Zo was de partij vorig jaar tegen de komst van de Israëlische busmaatschappij EBS naar de regio Rotterdam-Rijnmond. Eerder gunde de metropoolregio van de Maasstad de buslijnen naar Rozenburg en Spijkenisse aan het bedrijf dat als beste uit de tender kwam. NIDA sloeg vervolgens om zich heen en vond dat de busmaatschappij niet eens aan de gunning mee had mogen doen. Als dat al zou zijn gebeurd, dan zou het in strijd zijn geweest met de Nederlands regels voor aanbestedingen. NIDA-voorman Nourdin El Ouali vindt dat EBS bijdraagt aan de ‘Israëlische kolonisering, apartheid en mensenrechtenschendingen in Palestina’.

Daarnaast waren NIDA-leden in juli 2017 aanwezig bij een anti-Israëlisch protest waarbij antisemitische spreekkoren waren te horen. Moslims kwamen in Rotterdam samen om te demonstreren tegen Israël en voor de Palestijnen. Ze scandeerden dat de beveiligingspoortjes bij de Tempelberg moesten verdwijnen omdat de Palestijnse bezoekers van de Al Aksa-moskee vernederd zouden worden. De poortjes waren neergezet omdat twee moskeegangers twee Israëlische agenten hebben doodschoten. NIDA-voorman Nourdin el Ouali ontkende dat de uitspraken zijn gedaan, maar hij sloot niet uit dat leden van zijn partij bij de demonstratie waren. “Als er antisemitische leuzen zijn gescandeerd, keur ik dat af.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X