Antisemitisme-inflatie viert hoogtij – column Awraham Meijers

Awraham Meijers
Facebook

Voordat begin dit jaar de vlucht van American Airlines van Miami naar Detroit zou plaatsvinden werd het Joods-orthodoxe echtpaar Adler uit het vliegtuig gezet, want zowel passagiers als cabinepersoneel hadden last van de penetrante lichaamsgeur van de heer Adler. Het echtpaar eiste schadevergoeding en schulderkenning wegens discriminatie. Lees: antisemitisme. American Airlines verklaarde dat: ‘Ons personeel ervoor zorgde dat het gezin naar een hotel kon en de volgende ochtend met een andere vlucht naar Detroit kon reizen’.

Begin jaren zestig reisde ik met de bus van Haifa naar Tel Aviv. De orthodoxe Jood die voor mij zat verspreidde zo’n afgrijselijke zweetgeur dat iemand er iets van zei. En zoals gebruikelijk in Israël ontaardde de opmerking in een heftig debat waarmee iedereen zich mee bemoeide. De zweetert gilde voortdurend: “Antisemieten zijn jullie. Allemaal antisemieten.” Allemaal antisemiet. Enkele jaren geleden, op vakantie in Israël, legde ik een taxichauffeur, die op een automobiliste stond te schelden omdat ze naar zijn oordeel niet snel genoeg plaats voor hem maakte, vriendelijk uit dat die mevrouw niet achteruit kon rijden aangezien er verkeer langsreed. Of zei ik voorbijraasde? Ik werd door de chauffeur uitgescholden voor ‘nazi’ en ‘antisemiet’. Jawel.

Ik dacht dit jaar aan reacties op mijn columns die niet altijd pro-Israëlische politiek zijn. En waarin ik de inmiddels oud-premier Benjamin Netanyahu voluit bekritiseerde vanwege zijn stompzinnig non-beleid en zijn gevaarlijke dooddoener dat, als er internationale kritiek op bijvoorbeeld de illegale positie van nederzettingen op de Westbank werd geuit; hij niet verder kwam dan de critici (waaronder Joden) weg te zetten als antisemieten. Zo is door mensen als Netanyahu het begrip antisemitisme aan hevige erosie onderhevig. En dat is zeer kwalijk.

Enfin, mijn columns dus. Ik ontving in de loop der jaren tientallen (dreig)mailtjes van voornamelijk Netanyahu-aanhangers. Mijn favoriete koosnaam van die heren was ‘Joodse zelfhater’ en …. Ja hoor: ‘Antisemiet’. Ook in een telefonische doodsbedreiging was ik ‘Een smerige antisemiet, een laffe Joodse zelfhater’. Een leuk weetje: Het begrip ‘Joodse zelfhaat’ is in 1930 door de Duits-Joodse filosoof Theodor Lessing (1872 -1933) geïntroduceerd in zijn boek Der Jüdische Selbsthass.
Ik ben de afgelopen maanden aan het mijmeren geslagen, heb diep in mijn ziel gespit, heb er met mijn vrouw over gesproken, en de uitkomst was dat ik mijzelf niet haat en het prima vind een Jood te zijn. Die humor, die zelfspot, die keuken, die cultuur, dat keppeltje! Ja, Joods zijn is jaloersmakend.

Ik dacht afgelopen jaar: stel dat ik bijvoorbeeld langs een Chinees of Syrisch restaurant loop dat herkenbaar is aan de Chinese dan wel Syrische vlag die daar vrolijk aan de pui wappert, word ik dan zó buitenzinnig woedend dat ik die vlag verscheur, omdat China één van de meest onderdrukkende regimes van de wereld is? Een land dat mensenrechten en persvrijheid met de voeten treedt, Oeigoeren gevangen zet en ‘heropvoedt’ – lees: martelt. Ben ik dan zo verbolgen dat ik alle Chinezen – dus ook zij die al generatieslang in ons land leven – naar het leven sta? En heb ik alle Syriërs in Nederland de oorlog verklaard omdat het regime van dictator Bashar al-Assad 350.000 burgers, waaronder meer dan 27.000 kinderen, heeft vermoord en miljoenen mensen dat land zijn ontvlucht.

Waarom toch, dacht ik, die wijdverspreide haat tegen Israël, die zeker niet verdwijnt als de Palestijnen een eigen staat zouden hebben. Maak je daar maar geen enkele illusie over.

In de voortreffelijke documentaire van Frans Bromet ‘Alsof ik Palestina heb gestolen’ (29 november 2021) wordt de vraag gesteld waar de grens ligt tussen kritiek op Israël en antisemitisme. Uiteraard kon hierop geen eensluidend antwoord worden gegeven. Ik moest trouwens wel even (grim)lachen toen in de documentaire oud-premier Van Agt – onversaagd verdediger van de Palestijnse zaak – aan het woord was en plotsklaps in huilen uitbarstte toen hij vertelde over misdragingen van kolonisten op de West Bank. Uiteraard is het schandalig hoe deze religekkies daar zich misdragen, dat moge duidelijk zijn. Maar als Van Agt in huilen uitbarst vraag ik mij af of hij ook jankt als hij beelden ziet van het door Saoedi-Arabië platgebombardeerde Jemen. Of bij de foto van een aangespoeld lijkje van een driejarig jongetje – een vluchtelingetje uit Syrië – ergens op een strand bij de Turkse badplaats Akyarlar.

Waar ligt de grens – als die er al is – tussen antisemitisme en anti Israël ressentimenten? Ik weet het niet. Maar zoals gezegd ben ik van mening dat die blijvend zullen zijn.

Ik heb ook over Thierry Baudet nagedacht en concludeer dat de man geen antisemiet is. Welnee, hij heeft hooguit een bloedhekel aan Joden, maar heeft ze voor zijn extreemrechtse streven toch nodig. Broodnodig! Hij is, kortom, zonder Joden nog zieliger dan ‘ie nu al is. Onlangs las ik over de opkomst van extreemrechts in onder andere Duitsland. Geen prettige lectuur, maar bij mij ging opeens een lichtje branden. Ik denk dat het als volgt werkt: om de massa’s met haat te vaccineren, en aldus de straat op te krijgen, zul je een zondebok moeten bedenken. Dus denkt Baudet aan Joden. Ik hoorde laatst dat hij een Joodse vriendin heeft en dus geen antisemiet zou zijn. Een dergelijke conclusie doet mij denken aan een sportjager die heel erg veel van dieren zegt te houden. De lieverd heeft immers in zijn huiskamer het gewei van een hert, de kleurfoto van een zieltogende vos, en ingelijste slagtanden van een everzwijn aan de muur hangen.

Thierry heeft een eenzijdig verbond met de Joden gesloten; hij misbruikt ze te pas en vooral te onpas. En het gespuis roept hoera en maakt van de Joodse (?) voetballer Steven Berghuis, die van werkgever Feyenoord is overgestapt naar het beter presterende Ajax, een muurschildering met een extreem grote neus. Want ‘de Joden’ hebben grote neuzen. Toch? Het beledigend konterfeitsel van Berghuis zou in nazi-Duitsland niet hebben misstaan. En Thierry is gelukkig, want de aanhang van deze geslepen volksmenner roert zich uitstekend.

En laat nou de rechter hem veroordelen en moet hij vier posts van sociale media verwijderen waarin hij ‘ongevaccineerden’ anno nu vergelijkt met Joden tijdens de jaren dertig en veertig en de Holocaust. Ook is het de volksmenner verboden beeldmateriaal van de Holocaust te gebruiken – misbruiken – om het coronabeleid ter discussie te stellen. De rechter stelt dat de vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd is: “De vergelijking die Baudet maakt is een wanverhouding en onnodig grievend en kan antisemitisme aanwakkeren.”

Lees ook:
‘Die neusjes, je weet wel…’ – column Awraham Meijers

‘Afgelopen zondagochtend was ik bij de indrukwekkende Nationale Holocaust Herdenking in het Wertheimpark. De teneur van de toespraken die werden gehouden is dat er een zichtbare groei van antisemitisme is, zowel in de openbare ruimte als ook en vooral via de sociale media. Omdat ik de eer had om tekstueel het een en ander bij te dragen aan die bijeenkomst, bezocht ik de dagen voor de herdenking enkele anti-Joodse sites en daar word je niet vrolijk van. Glashard drong het (weer) tot mij door dat wij heel erg alert moeten zijn…’

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Categorie: |

Home » Nieuws » Antisemitisme-inflatie viert hoogtij – column Awraham Meijers