Baudet verwijdert vier omstreden berichten van Twitter

Baudet met advocaat Gerard Spong na de zitting (Twitter)

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie (FvD), heeft vier grievende berichten van zijn hand verwijderd van Twitter. Woensdag oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat hij deze beelden binnen 48 uur van Twitter moest halen, op last van een dwangsom van 25.000 euro per dag indien hij dit niet zou doen. Vlak na de uitspraak presteerde Baudet het om de vier berichten opnieuw te Twitteren in andere Tweets. Daarmee schoffeerde hij velen in de Joodse gemeenschap en daarbuiten. Met het verwijderen van de vier tweets, vallen deze ook weg in de tweet daarover van woensdagavond. De FvD’er gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs heeft inmiddels gereageerd.

‘Zojuist heb ik de vier tweets die ik van de kort gedingrechter moest verwijderen, verwijderd. Dito voor het instagram en facebook bericht. Ik ben intens verdrietig dat ik datgene wat ik ten diepste geloof,niet mag uiten en leg me daar ook niet bij neer. We gaan zeker in beroep’, aldus de FvD-voorman op Twitter. Verder twittert hij onder andere een interview met rabbijn Tamarah Benima, die eind oktober eveneens de vergelijking tussen de Jodenvervolging en het coronabeleid van nu maakte, en die hij omarmt. Ook twitterde Baudet een tweet met een foto van cabaretier Paul de Leeuw waarop hij Adolf Hitler met PVV-leider Geert Wilders vergelijkt.

De tweet die Baudet direct na de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank deed, schoot bij velen in het verkeerde keelgat. ‘Die retweets tonen Baudet’s verbijsterende ongevoeligheid’, schreef voorzitter Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overle (CJO) op woensdagavond op Facebook. ‘De rechter vond zijn uitingen “onnodig grievend”. Voor Baudet, die in de rechtszaal heeft kunnen zien hoeveel pijn en verdriet zijn vergelijkingen veroorzaken, juist een aansporing om ze te herhalen. Grote troost: over enkele uren moeten ze weg zijn. De Joodse gemeenschap laat echt niet met zich sollen!’

Naftaniel schreef op donderdag: ‘Na ze gisteren herplaatst te hebben, deelt Thierry Baudet nu mee, dat hij de door de rechter als onnodig grievend beoordeelde uitingen verwijderd heeft van de sociale media. Ook zonder onjuiste en kwalijke vergelijkingen te maken met de Holocaust kan Baudet blijven ageren tegen het coronabeleid. Dat recht heeft hij in een democratie’. Naast hem namen vele anderen aanstoot aan het herplaatsen van de tweets door Baudet. Volgens velen schoffeerde hij hiermee Sjoa-slachtoffers, nu nazaten en de nabestaanden van destijds vermoorde Joden.

Niettemin heeft Baudet aangegeven in hoger beroep te willen gaan. in dat geval komt het misschien aan op een bodemprocedure, waarin het CJO, Centrum Informatie en Documentatie Israël, en de vier overlevenden die woensdag in de rechtszaal zaten, dieper de inhoud in moeten gaan om hun argument te maken. Ook kan Baudet kiezen voor een spoedappel, waarbij het Hof het beroep binnen twee tot drie maanden moet henandelen. In een hoger beroepszaak zou de rechter kunnen oordelen dat het verbod dat Baudet nu is opgelegd, onrechtmatig is of moet komen te vervallen. Mocht dat zo zijn, dan kan hij doorgaan met zijn vergelijkingen tussen de Jodenvervolging van toen en het coronabeleid van nu.

Update:
Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR) geeft gereageerd op de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank. In een persbericht stelt hij daar tevreden mee te zijn. Hij wijst erop dat de Joodse gemeenschap naast bijvan en steunbetuigingen nu ook weer wordt geconfronteerd met antisemitische reacties. ‘Ik spreek de wens uit dat ook sympathisanten van Kamerlid Baudet zich zullen onderwerpen aan het oordeel van de voorzieningenrechter nu ze ervan doordrongen (kunnen) zijn dat zij met die absurde vergelijkingen opnieuw zout in de nimmer geheelde wonden van de Joodse gemeenschap strooien’, aldus de opperrabbijn.

Lees ook:
Rechtbankverslag: Spong in zaak ‘Baudet’: waarom wordt Benima niet gedagvaard?
In de zaak over de omstreden Sjoa-vergelijkingen van Thierry Baudet deden vier overlevenden in de rechtszaal hun verhaal. Ze vertelden wat het met hen doet wanneer hij de vergelijkingen maakt. Baudets advocaat Gerard Spong nuanceerde de vergelijkingen en beriep zich op op eerdere zaken waarbij de vrijheid van meningsuiting de doorslag gaf. Ook werden de uitlatingen van rabbijn Tamarah Benina aangehaald. Waarom wordt Baudet nu wel wordt gedagvaard en Benima niet? Dit werd weerlegd door de eisers. Een rechtbankverslag.

Categorie:

Home » Nieuws » Baudet verwijdert vier omstreden berichten van Twitter