Antwerpse scholen in gesprek met gouverneur om Jodenhaat

wikipedia

De gouverneur van de provincie Antwerpen gaat in gesprek met scholen in de stad Antwerpen over hoe zij het beste kunnen omgaan met antisemitisme op school. Er komen veel meldingen van Jodenhaat binnen van bezorgde ouders. Leerlingen met een Joodse achtergrond voelen zich niet prettig en onveilig. Ook is het antisemitisme in België toegenomen.

Tekening

“Wat mij zorgen baart, is het toenemend antisemitisme in Antwerpen, waarbij Joodse kinderen worden belaagd en bespuwd,” zegt provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) van Antwerpen tegen de VRT. “Joodse kinderen worden achtervolgd en van alles nageroepen. Maar het gaat ook over een tekening op school die wordt verscheurd en waar ‘zionist’ op wordt gezet, hakenkruizen die worden gezet.” Ze gaat met schooldirecties over de situatie in gesprek.

In kaart krijgen

Het is de bedoeling om tijdens de gesprekken de anti-Joodse pesterijen in kaart te krijgen en om te bespreken wat er het beste tegen kan worden gedaan. Berx: “Wat ik vooral vaststel, is dat een aantal scholen in de buurt van de Joodse wijk in Antwerpen mogelijk niet omzichtig genoeg omspringen met dergelijke signalen, en daar wil ik luisteren wat er op school leeft, en hoe ze daarmee omgaan. Ik heb ook een aantal concrete gevallen die ik wil bespreken.” 

Cijfers schrikbarend

Berx wil dat zowel het antisemitisme als racisme op scholen niet toenemen. De cijfers over antisemitisme in Antwerpen en België laten echter iets anders zien. Sinds de terreurdaad van Hamas op 7 oktober en het uitbreken van de oorlog tegen de terreurbeweging is Jodenhaat er schrikbarend gestegen. Het Belgische Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD) meldt dat er sindsdien veertig dreigingsmeldingen zijn geweest, waarvan er dertig in Antwerpen en Brussel.

Aangiften nodig

Federaal minister Paul Van Tichelt van Justitie (Open VLD) heeft al opgeroepen dat mensen gelijk aangifte moeten doen van antisemitisme. “Dat kan gaan van geweld tegen de Joodse gemeenschap tot grafschennis van Joodse graven,” zegt de minister tegen Radio 1 in Vlaanderen. Hij stelt vast dat Joodse burgers niet altijd geneigd zijn aangifte te doen. “Maar alleen dan kan het Parket een onderzoek instellen.”

Ingrijpen

Terug naar de Scheldestad, waar scholen en kinderen onder druk staan. Gouverneur Berx zegt daarover: een kind is een kind, en dat moet rust, orde en veiligheid hebben. Ze vraagt alle inwoners in te grijpen als ze iets zien wat niet door de beugel kan. “Als je ziet dat er op straat dingen gebeuren tegen de Joodse gemeenschap, probeer daar dan niet achteloos aan voorbij te gaan en te zeggen dat antisemitisme echt niet kan.” 

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Antwerpse scholen in gesprek met gouverneur om Jodenhaat