Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Arbeidspartij verbreekt banden met Labour

De Arbeidspartij in Israël heeft haar samenwerkingsverbanden met zusterpartij Labour in Groot-Brittannië verbroken. Dit komt door het opgekomen antisemitisme en anti-Israëlische geluid in de partij. De leiding van de Israëlische sociaaldemocratische partij begrijpt niet waarom Labourleider Jeremy Corbyn de situatie binnen zijn gelederen niet onder controle heeft. Leider Avi Gabbay van de Arbeidspartij heeft de Brit per brief laten weten dat de samenwerking met zijn partij voorbij is. Die zet Gabbay in de ijskast. Het is onduidelijk hoe lang dit zo blijft.

‘Het is mijn verantwoordelijkheid om u te wijzen op de vijandigheid die u heeft laten zien ten opzichte van de Joodse gemeenschap, en over de antisemitische uitingen en acties die u als Labour-leider heeft laten zien’, schrijft Gabbay in zijn brief aan Corbyn. ‘Dit doe ik in het kader van de door u gemaakte statements tegen het beleid van de staat Israël. Veel van uw opmerkingen hebben betrekking op de veiligheid van onze burgers en soldaten. Het gaat om beleid waarin de oppositie en de coalitie in Israël samen achter staan’. Ook haalde Gabbay de Sjoa-herdenkingsdag Jom Hasjoa als grond voor zijn brief aan de Britten aan.

Sinds circa 2015 is het antisemitisme binnen het ledenkader van Labour enorm gegroeid. Na het aantreden van Jeremy Corbyn als Labour-leider is de Jodenhaat niet afgenomen. Corbyn zelf blonk in het verleden uit met anti-Israëlische uitlatingen en acties, waaronder het bezoeken van het graf van een Palestijnse terrorist die in Tunesië begraven ligt. Sinds kort probeert de leider het tij binnen zijn partij te keren. Hij bood per brief excuses aan voor de ontstane situatie binnen Labour en beloofde met oplossingen te komen. Leider van de Joodse gemeenschap in Groot-Brittannië waren niet overtuigd. Corbyn heeft de schijn tegen zich, zeggen zij, en ze willen eerst zien en dan geloven. In de week na zijn brief kwam hij nog meer in de problemen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X