Archief Henriëtte Boas naar Rosenthaliana
In de herinnering van velen leeft Boas voort door de talloze ingezonden brieven en artikelen, die zij schreef over Joodse cultuur, Nederlands Jodendom en de staat Israël. Zij stond dan ook te boek als Nederlands bekendste ingezonden brievenschrijver. Maar ze was aanzienlijk meer dan dat. Boas zette zich haar leven lang in voor de Joodse zaak. Ze groeide op in de Den Texstraat in Amsterdam en promoveerde in 1938 cum laude op een dissertatie over Vergilius. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte ze als omroepster bij de BBC in Londen. Van 1947 tot 1951 woonde ze in Israël waarna ze terugkeerde naar Amsterdam. Ze was sinds 1959 lerares in de klassieke talen, vanaf begin jaren zestig tot haar pensioen aan het Haarlemmermeerlyceum in Badhoevedorp, waar zij vanaf 1970 woonde. Daarnaast was zij correspondente voor de Jerusalem Post en andere Israëlische en Joodse bladen.
De Bibliotheca Rosenthaliana telt ongeveer 120.000 werken en zo’n tachtig archieven over Joodse geschiedenis en cultuur. Naast gedrukte boeken bevat de collectie talrijke handschriften, foto’s en prenten.
In 2004 zond NIK Media (de latere Joodse Omroep) een documentaire uit over het leven en het werk van Henriëtte Boas: ‘Ik lees de krant met een schaar’, die hieronder kan worden bekeken.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren