Overlevende schenkt Auschwitz mini-pantoffels

Belga (dv)
Het museum bij het voormalige nazivernietigingskamp Auschwitz in Polen is een opmerkelijk artefact rijker: een paar miniatuurpantoffels dat een gevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte en een andere gevangene cadeau deed. Deze laatste heeft ze nu aan het museum geschonken.

Nauwelijks een centimeter groot zijn ze, de miniatuurpantoffels die de 90-jarige Joodse vrouw én overlevende van Auschwitz Batszewa Dagan het museum bij het voormalige vernietigingskamp van de nazi’s heeft geschonken. Dat gebeurde tijdens een kleine ceremonie in haar huis in Israël, het land waar ze na de Tweede Wereldoorlog naartoe trok. Museumdirecteur Pjotr Cywinski heeft het kleinood vandaag aan de pers voorgesteld.

“De pantoffels zijn gemaakt in Auschwitz en horen ook thuis in Auschwitz”, heeft Dagan verklaard. Ze maakte ze niet zelf, maar kreeg ze cadeau van een onbekende Joodse vrouw die eveneens in het kamp gevangen zat. “Ze gaf ze in de hoop dat ze me naar de vrijheid zouden leiden. Ze was getrouwd met een politieagent, een Duitser in Berlijn. Ze hadden een dochter. Het kind was bij haar man gebleven, zij was gedeporteerd. Ze was verdrietig en praatte voortdurend over haar dochter die ze zo miste. Ze vroeg zich af of ze haar ooit nog zou weer zien.”

Na haar gevangenschap in Auschwitz werd Dagan achtereenvolgens naar de kampen van Ravenbrück en Malchov in Duitsland gedeporteerd. In Israël bouwde ze later een carrière als pedagoog uit. Ze schreef verschillende kinderboeken en ook poëzie over de holocaust.

Bron: DeRedactie.be

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Overlevende schenkt Auschwitz mini-pantoffels