Australië komt met eigen antisemitisme-coördinator

Jilian Segal (beeld: NNews, YouTube)

Haar naam is Jillian Segal en ze was zakenvrouw en advocaat. Sinds dinsdag is ze de eerste antisemitisme-coördinator van Australië. Premier Anthony Albanese heeft haar aangewezen om onderzoek te doen naar Jodenhaat, advies te geven en het probleem aan te pakken. Net als in andere westerse landen is het ook ‘Down Under’ raak: het antisemitisme groeit als kool en neemt steeds heftigere vormen aan.

Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn ook in Australische steden protesten tegen Israël. Tevens staan moslims en Joden steeds vaker tegenover elkaar. Segal krijgt tevens de taak om meer sociale cohesie in Australië te bevorderen. Labour-premier Abanese twitterde op X: ‘Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om te voorkomen dat conflicten in het Midden-Oosten hier worden misbruikt als platform voor vooroordelen’. Voor antisemitisme, discriminatie en haat is in Australië geen plaats, zegt hij.

Vrij voelen

Jillian Segal heeft een Joodse achtergrond. ‘Het bestrijden van deze eeuwenoude haat tegen Joden is nog nooit zo belangrijk geweest als nu’, schrijft ze. Sinds 7 oktober is het aantal antisemitische incidenten in het land met zevenhonderd procent gestegen. Ook is er meer dreiging en geweld tegenover Joden. Segal: ‘Joodse Australiërs willen zich vrij voelen om hun dagelijkse leven te leiden. Ze willen zich ook veilig voelen om hun religie zonder angst te beoefenen en te uiten’.

Verdeelde reacties

De speciaal gezant tegen antisemitisme gaat meteen aan de slag. Joods Australië is echter verdeeld. Voordat ze werd aangesteld stond Segal aan het hoofd van de Nationale Organisatie voor de Australische Joodse Gemeenschap, een organisatie die zij tot vorig jaar leidde. Andere groeperingen, zoals de Jewish Council of Australia en The Australian Palestine Advocacy Network (APAN), hebben hun bedenkingen over de aanstelling.

Joods museum

Vooral APAN is bang dat antisemitisme vermengd raakt met kritiek op de staat Israël. Segal heeft aangegeven juist de Internationale Antisemitisme Definitie van de Verenigde Naties (IHRA) aan te houden, waarin anti-Joodse kritiek op Israël wordt aangeduid als antisemitisme. Zij beloofde in het Joods museum van Melbourne rekening te houden met de gevoelens in de gemeenschap. Ze wil ook educatie over Jodenhaat bevorderen en wil aan meer bewustwording onder niet-Joden over het probleem werken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Australië komt met eigen antisemitisme-coördinator