Barcelona blaast stedenband met Tel Aviv op om ‘apartheid’ en mensenrechten

Ada Colau tijdens haar persconferentie (YouTube)

De burgemeester van Barcelona heeft aangekondigd de stedenband met Tel Aviv op te zeggen, omdat in Israël sprake zou zijn van ‘apartheid’ en ‘flagrante en systematische schending van de mensenrechten’. Het besluit is volgens analisten genomen om het oude linkse Catalaanse nationalisme nieuw leven in te blazen, maar ook omdat er lokale verkiezingen in aantocht zijn. Opvallend genoeg ging Barcelona een jaar geleden nog een campagne aan om meer toeristen uit Israël te trekken. De Federatie van de Joodse Gemeenschappen van Spanje veroordeelt het besluit en noemt het ‘geavanceerd antisemitisme’.

Brief aan Netanyahu

Burgemeester Ada Colau heeft per brief aan premier Benjamin Netanyahu, en dus niet aan haar collega in Tel Aviv, aangegeven de stedenband met Tel Aviv eenzijdig op te zeggen. Ook gaf ze een speciale persconferentie over haar beslissing. “Meer dan honderd organisaties en meer dan vierduizend burgers hebben geëist dat we de mensenrechten van Palestijnen verdedigen en daarom heb ik als burgemeester de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geschreven om hem te informeren dat ik de institutionele relatie tussen Barcelona en Tel Aviv beëindig,” aldus de linkse Barcelonese politica.

Linkse druk

Het voorstel om de zusterband te beëindigen werd gedaan door de actiegroep ‘End Complicity with Israel’, die zegt 112 clubs te vertegenwoordigen, waaronder pro-Palestijnse, feministische, immigranten- en LHBTIQ+-organisaties. Er zou op 24 februari over het voorstel worden gestemd in de Barcelonese gemeenteraad, maar de groepen eisten al actie van de burgemeester, die daaraan gehoor gaf. De kwestie stond aanvankelijk op de agenda van raad van vorige maand, maar werd opgeschort omdat het debat samenviel met Holocaust Memorial Day.

‘Misdaad van apartheid’

In haar brief aan Netanyahu schrijft Colau dat de groep haar opriep om ‘de misdaad van apartheid tegen het Palestijnse volk te veroordelen, Palestijnse en Israëlische organisaties die voor vrede werken te steunen en de zusterovereenkomst tussen Barcelona en Tel Aviv te verbreken’. De zusterband tussen beide steden kwam in 1998 tot stand. Toentertijd deed ook Gaza-stad mee, met het idee om een driebandige relatie uit te bouwen. Dat is er vanwege interne problemen bij de Palestijnen [in 2007 kwam na een miniburgeroorlog de terreurorganisatie Hamas in Gaza aan de macht, red.] nooit van gekomen.

Geavanceerd antisemitisme

De Federatie van Joodse Gemeenschappen van Spanje sprak zich onlangs al tegen het voornemen van de burgemeester uit en maakt zich zorgen. ‘We zijn bezorgd over de boycot-campagne die jullie leiden onder de leus ‘Barcelona zegt nee tegen apartheid”, schreef de Federatie in een verklaring aan de burgemeester. ‘Barcelona en Tel Aviv zijn open en gastvrije samenlevingen, toonaangevende steden die startup-investeringen en toerisme aantrekken. We roepen het stadsbestuur op om Barcelona toe te staan ​​bruggen van harmonie te blijven bouwen en een discours van afwijzing en isolatie te vermijden’. De Federatie geeft aan dat er sprake is van geavanceerd antisemitisme.

Toerismecampagne

Een jaar geleden ging Barcelona nog een campagne aan om meer toeristen uit Israël te trekken. Met ‘Shalom Barcelona’ en ‘Barcelona verbindt met Israël’ moeten Joodse en Israëlische bezoekers met interesse in Joods erfgoed aangesproken en gemotiveerd worden om naar de stad te reizen. Ook Girona zou ervan moeten profiteren. “Dit zijn cultuurzoekende vakantiegangers die veel geld uitgeven,” zei Alexandra Marcó van Barcelona Turism tegen JTA. “Gezien de betekenis van het Joodse erfgoed van de stad leek het jammer om geen specifiek toeristisch pakket te hebben voor deze markt, die vooral dol is op dat culturele erfgoed.” In het voorjaar van 2022 ging er een delegatie van de Barcelonese gemeenteraad naar Israël om het toerisme in de stad te promoten.

Verkiezingen op komst

Ada Colau kwam begin jaren 2010 opzetten als burgeractiviste aan de linkerkant van het politieke spectrum. Gaandeweg werd zij het gezicht van een bonte linkse beweging in de stad, Barcelona en Comú, en in 2015 werd ze door de gemeenteraad als burgemeester op het schild gehesen. In haar inmiddels politieke partij zitten verschillende linkse organisaties, waaronder de socialistisch democratische partij Podemos (zusterpartij van de SP). In 2019 werd ze herkozen door de raad, hoewel haar partij bij de gemeenteraadsverkiezingen niet de grootste was. De volgende verkiezingen zijn dit jaar. Volgens analisten is Colau daarom uit op politieke profilering. Het verbreken van de stedenband behoort daartoe, evenals een poging tot terugkeer van het oude linkse Catalaanse nationalisme.

Lees ook:
‘Barcelona krijgt ’s werelds eerste kosjere restaurant’ met Michelinster’

Het zelfbenoemde kosjere restaurant Xerta in Barcelona is bekroond met een Michelinster. Wereldwijd is dit het eerste restaurant in zijn soort dat een ster krijgt, aldus persagentschap JTA. In de Catalaanse hoofdstad is Xerta volgens het agentschap de laatste jaren een trekpleister geworden voor Barcelonese Joden en Joodse toeristen die kosjer willen eten. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Barcelona blaast stedenband met Tel Aviv op om ‘apartheid’ en mensenrechten