‘Barcelona krijgt ‘s werelds eerste kosjere restaurant’ met Michelinster’

Fshoq

Het zelfbenoemde kosjere restaurant Xerta in Barcelona is bekroond met een Michelinster. Wereldwijd is dit het eerste restaurant in zijn soort dat een ster krijgt, aldus persagentschap JTA. In de Catalaanse hoofdstad is Xerta volgens het agentschap de laatste jaren een trekpleister geworden voor Barcelonese Joden en Joodse toeristen die kosjer willen eten. Toch heeft het nog geen kasjroet-stempel, omdat het volgens het restaurant in de coronatijd niet lukte om volledig kosjer te zijn. Kasjroet-deskundige Yvonne van Gelder stelt dat het waarschijnlijk gaat om een commerciële campagne om Joodse en Israëlische gasten te trekken.

Zelfbenoemd kosjer style
“Op dit moment kunnen we geen kosjere vraag-aanbodrelatie laten zien. We denken dat dit komt door de moeilijkheden die de pandemie met zich meebrengt,” zei woordvoerder Irene Montagut van Xerta eerder tegen JTA. “We zullen moeten afwachten en evalueren wat er gebeurt zodra het toerisme wordt hervat en de reisvrijheid van het land verbetert.” Momenteel wordt Barcelona weer overspoeld met toeristen: het oude normaal is ook daar terug. De Michelinster voor Xerta kan toeristen van Joodse komaf naar de stad trekken, zo is de gedachte. Toch zou het dus nog even wachten zijn op een kasjroet-stempel.

Onkunde
Kasjoet-deskundige Yvonne van Gelder ontkracht de beweringen van Xerta. Zij kreek op de site van het restaurant en kwam het menu tegen. “De kaart staat vol met treife ingrediënten, zoals schaal- en schelpdieren, varken en melk-vleescombinaties. Het restaurant heeft dus niet de potentie om kosjer te zijn laat staan koster style te zijn.” Wat is hier dan aan de hand? “Naar mijn inzicht wil hotel Ohla, waar het restaurant zich in bevindt, welgestelde Joodse en Israëlische reizigers naar het restaurant trekken. Dat doen ze met een mediacampagne. Helaas gebeurt het regelmatig dat de term kosjer of kosjer stijl misbruikt wordt voor commercieel gewin. Soms met opzet en soms door onkunde.” Ze heeft contact opgenomen met het hotel en restaurant, maar die gaven geen plausibele uitleg.

Lokale campagne
Momenteel loopt er een lokale campagne om meer Joodse en Israëlische vakantiegangers naar Barcelona en Girona te krijgen. Voor de coronacrisis, in 2019, nam deze doelgroep met vier procent toe, aldus marketingdirecteur Alexandra Marcó van Barcelona Turism. “Dit zijn cultuurzoekende vakantiegangers die veel geld uitgeven,” zegt Marcó tegen JTA. “Gezien de betekenis van het Joodse erfgoed van de stad leek het jammer om geen specifiek toeristisch pakket te hebben voor deze markt, die vooral dol is op dat culturele erfgoed.” Afgelopen voorjaar ging er een delegatie van de Barcelonese gemeenteraad naar Israël om het toerisme in de stad te promoten.

Beladen verleden
Spanje rekent sinds een aantal jaar af met het beladen, antisemitische verleden; de Inquisitie voorop. Het bieden van Spaanse paspoorten aan nazaten van gevluchte Sefardische Joden behoort daartoe, maar ook het promoten en in de verf zetten van het Joodse culturele erfgoed. De Spanjaarden willen zo ook toeristen van Joodse komaf trekken. De kritiek daarop is dat Joodse gemeenschappen niet zijn betrokken in het beleid. Het gaat erom samen een strategie en route te bedenken voor het opknappen en promoten van Joods erfgoed, ook in Barcelona.

Joden in Barca
De Joodse gemeenschap van Barcelona, ​​bestaande uit circa 20.000 mensen, is optimistisch over de vooruitzichten van de nieuwe inspanningen om Joods leven, de Joodse cultuur en keuken te stimuleren, zowel voor Barcelonezen als toeristen. “Zolang het met respect worden gedaan zijn al deze culturele projecten een positieve zaak,” zegt cultureel directeur Jacob Daniel Benzaquen van de Israëlitische gemeenschap van Barcelona . “Het is van cruciaal belang om dit werk te doen, omdat over het algemeen de relevantie die het Jodendom had en heeft in Barcelona en Catalonië, grotendeels onbekend is.”

Lees ook:
España por favor? – column Brigitte Wielheesen
‘Met zijn dochter en haar vriend bezocht ik afgelopen week Spanje. Dat land heb ik na een weekje cultuur snuiven, tapas eten, flamenco en genieten van het mooie weer met een dubbel gevoel achtergelaten. Ik wist namelijk niet zo veel over de geschiedenis van de ooit grootste, meest welvarende en gecultiveerde Joodse gemeenschap ter wereld. Behalve dan dat door de Spaanse Inquisitie Joden naar Amsterdam zijn gevlucht waardoor Nederland mede de Gouden Eeuw inging…’


Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Barcelona krijgt ’s werelds eerste kosjere restaurant’ met Michelinster’