Beelden van Daniel Libeskind komen in tuin van Paleis Het Loo
Vier moderne beelden in de klassieke Franse tuin van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Voor sommigen zou het vloeken en een gruwel zijn, maar anderen vinden het een aangename aanvulling op de zeventiende eeuwse paleistuin. Aankomende dinsdag de vier sculpturen van de bekende Joods-Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskund geopend door prinses Beatrix (81). De ontwerper, die tevens het aankomende Holocaust Namenmonument in Amsterdam schiep, zal de Oranje vergezellen tijdens de opening.
De paleistuin van Het Loo moet het paradijs voorstellen. Door de beelden in die ‘perfecte natuur’ te plaatsen wil Libeskind zijn zorgen over de klimaatverandering laten zien. Het is voor het eerst dat er moderne kunst in de tuin staat. De beelden stellen de ozonlaag, methaan, koolstofdioxide en distikstofmonoxide – ook wel lachgas – voor. Volgens de architect zijn juist deze gassen ‘schadelijke bijproducten van ons menselijk handelen en dragen zij bij tot de disbalans in de natuur’. ‘De aarde verandert echter zienderogen onder invloed van het menselijk handelen. Met de vier beelden plaatst Libeskind een groot contrast in de barokke paleistuin,’ aldus de directie van het Paleis op haar website.
Momenteel ondergaat het paleis, dat sinds de dood van prinses Wilhelmina (1962) een museale functie heeft, een grote verbouwing. Er komt onder meer een betonnen museumkelder. In 2021 gaat het weer open. Dan is de tentoonstelling van Libeskind voorbij en gaan de beelden weg, zo is de bedoeling. Hoewel het paleis momenteel een museum is, wordt er wel ‘gewoond’. Prinses Margriet en haar man meester Pieter van Vollenhoven bewonen een luxe bungalow die op het terrein van het paleis staat. Margriet is de tweede zuster van prinses Beatrix. Beiden groeiden op in paleis Soestdijk, dat na de dood van prins Bernhard leeg kwam te staan en ook een museale functie heeft. Dit paleis is verkocht aan een commercieel bedrijf dat er een multifunctioneel cultureel centrum van wil maken.
Libeskind is de ontwerper van de geplande namenwand voor de Nederlandse slachtoffers van de Sjoa. In Amsterdam is gedoe ontstaan rond de komst van het monument. Onlangs gaf de voorzieningenrechter bezwaarmakers uit de buurt gelijk over de kap van bomen. Zodoende is de aanleg van het gedenkteken zeker met vier maanden uitgesteld.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren