Buitenlandse Zaken: reizen naar Israël op eigen risico

Het oude gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2006 (beeld: Jensbn~commonswiki, publiek domein)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft een negatief reisadvies voor Israël afgegeven. Waar het land in eerste instantie nog code oranje had geldt nu voor het hele land code rood. Iedereen wordt afgeraden naar Israël te reizen. ‘Reis niet naar Israël. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe’, aldus BZ in een verklaring. Ook het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies af.

Kamikaze

De aanpassingen kwamen vrijwel direct nadat Iran de aanval inzette op Israël, zaterdagavond. Toen vuurde het regime in Teheran honderden raketten en kamikazedrones af op het kleine land, dat moedig weerstand bleef bieden en vrijwel alles wist af te slaan. Ondanks dat succes – 99 procent van de projectielen zijn door Israël en zijn bondgenoten uit de lucht gehaald – blijft het negatieve reisadvies van kracht.

Luchtalarm

‘Bent u op dit moment in Israël? Vertrek uit Israël als dat veilig kan. Gaat het luchtalarm af? Zoek onmiddellijk een schuilkelder op of een andere veilige plek. De veiligheidssituatie is onzeker en kan verder verslechteren. Volg het lokale nieuws. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten. Lees meer over de veiligheidssituatie onder Veiligheidsrisico’s’, schrijft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn site.

Eigen risico

Wie toch naar het land afreist doet dat op eigen risico, aldus de ministeries. “Wij passen onze adviezen realtime aan, gebaseerd op de realiteit ter plaatse,” zegt woordvoerder van het Belgische ministerie tegen het persbureau Belga. “Wanneer wij formeel afraden om naar een land te reizen, betekent dit dat er geen garantie is op consulaire bijstand ter plaatse bij problemen. Het kan ook een impact hebben op de reisverzekering die reizigers afsluiten.”

Bron: BZ

Luchtbrug

Daags na de terreuraanval van Hamas op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende oorlog tussen de terreurorganisatie en Israël, werden grootschalige evacuaties van buitenlanders uit Israël opgezet. De Nederlandse en Belgische luchtbruggen kwamen relatief laat op gang ten opzichte van andere westerse landen. In Nederland zou KLM die verzorgen, maar door onder andere gesteggel over geld duurde het langer voordat het van de grond kwam.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Buitenlandse Zaken: reizen naar Israël op eigen risico