Swastika al maanden in Heerenveen bij Stolpersteine
Op de portiekdeur van een pand in Heerenveen waar Stolpersteine liggen, is een hakenkruis gekrast. Een groep die werd rondgeleid, werd zaterdag met de swastika geconfronteerd. Vlak daarna zijn de autoriteiten opnieuw geïnformeerd, want een eerdere melding leidde tot niets. Het teken zit al maandenlang in de deur, zo meldt de Leeuwarder Courant. In het Fries heten struikelstenen ‘stroffelstiennen’.
De historische stichting organiseerde zaterdag, op de dag dat Heerenveen 79 jaar geleden bevrijd werd, een wandeling langs de plaatsen waar Joden woonden en leefden, aldus de krant. In de Schoolsteeg, waar drie struikelstenen liggen voor Joden die tijdens de Sjoa werden vermoord, viel een gekrast hakenkruis direct op bij een van de wandelende deelnemers. De schrik was groot.
Schandaal
Begeleider Klaas Peereboom van de stichting was voor de rondgang echter al bekend met de bekraste deur. Hij werd er een paar maanden geleden op gewezen en deed toen een melding bij de gemeente Heerenveen. Dat bleek tevergeefs. De gemeente liet de swastika zitten. Volgens Peereboom is het ‘Ferskriklik’ [‘verschrikkelijk’ in het Nederlands, red.]. Gesproken kan worden van een schandaal.
Apathie
“En de apaty dat der fierder blykber amper meldingen fan komme fyn ik ek wol soarchlik. De gemeente hie wol wat slachfeardiger optrede kinnen,” zegt Peereboom tegen de Leeuwarder Courant [vert. “En ook de apathie dat er blijkbaar nauwelijks berichten over zijn, vind ik zorgelijk. De gemeente had iets daadkrachtiger kunnen optreden”, red.]. Volgens Peereboom valt niet met zekerheid te zeggen of de swastika er zit vanwegen de stenen. “Ik wit it net, mar ik wol it ek net útslute.” [vert. “Ik weet het niet, maar ik wil het ook niet uitsluiten”, red.].
Burgemeester onwetend
De krant ging verhaal halen bij burgemeester Avine Fokkens (VVD) van Heerenveen. Zij biechtte op niet bekend te zijn met het hakenkruis. “Maar ik ga hier uiteraard achteraan. Zoiets mogen en moeten wij niet accepteren,” aldus de burgermoeder. De vraag is nog hoe snel de gemeente in actie komt, want volgens de krant kon Fokkens nog niet zeggen of de eigenaren van het pand al zijn gebeld. Hoe dan ook wordt verwacht dat de gemeente deze week in actie komt.
Voor wie?
De stroffelstiennen liggen er ter nagedachtenis van Johanna Bloch, Mietje Smeer-Slager en Aron Smeer. Zij zijn voormalige bewoners van de Schoolsteeg, in het centrum van Heerenveen. Bloch overleed na een kort ziekbed in de Friese stad. Smeer-Slager bezweek in 1942 in kamp Westerbork en Smeer werd in 1943 vermoord in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Mogelijk heeft een antisemiet of iemand die tegen Israël is de swastika op de portiekdeur gekrast.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren