Cryptomarkt diep in het rood door aanval Iran

Bitcoin, beeld: pexels

De luchtaanval van Iran op Israël heeft ervoor gezorgd dat de cryptomarkt diep in het rood gezakt is. Wie een bitcoin heeft moet er rekening mee houden dat die niets meer waard is. Andere koersen zijn ook gezakt, maar vele malen minder en ook de prijzen voor gas en olie zijn gestegen. Veel cryptogeld zit in Israël en in de Golfstaten, waardoor onzekerheid aldaar zorgt voor extra volatiliteit.

De koers van bitcoin daalde zaterdag al flink door de dreiging die van Iran uitging en is door de daadwerkelijke aanval van zaterdagnacht nog meer gezakt. Dit meldt de site crypto-insiders.nl. In een paar uur tijd is de koers van bitcoin met tien procent gedaald. “Financiële activa reageren bijna altijd overdreven op geopolitieke geruchten, bedreigingen of aanvallen,” legt expert Anthony Pompliano uit. “Het is op zulke momenten dat de echte emotionele controle en het heldere denken van beleggers op de proef worden gesteld.”

200 miljard verdampt

Niet alleen de bitcoin ging onder uit, maar ook andere zogenoemde ‘altcoins’ zoals floki (FLOKI), pepe (PEPE) en ripple (XRP) zijn flink gedaald. Zo staat die laatste coin met achttien procent in het rood en is dat bij dogecoin (DOGE) zeker 17,5 procent. Al met al staat de totale cryptomarktkapitalisatie 9,5 procent in de min, aldus de site. Op zaterdag is in de gehele cryptomarkt tweehonderd miljard dollar verdampt.

Geen vluchtheuvel

De bitcoin en andere altcoins hebben zich op zondag weer enigszins hersteld. Ze zijn gemiddeld met tien procent gestegen, maar liggen nog lang niet op het niveau van voor zaterdag. Geconcludeerd kan worden dat bitcoin en de cryptomarkt geen geopolitieke toevluchtsoorden meer zijn voor beleggers. Gedacht werd dat investeringen in deze alternatieve munten meer ‘los’ stonden van traditionele munten, waarbij de koers grotendeels afhankelijk is van de geopolitiek.

Inzinking

Veel crypto’s bevinden zich in de Golfstaten en Israël, landen die de cryptovaluta stimuleren met eigen regels en voordelen voor eigenaren en investeerders. De aanval van Iran met honderden raketten en drones heeft beleggers daarin nerveus gemaakt, waardoor de koers is gaan dalen. Niettemin betekent dit zeker niet het einde van crypto en altcoins, eerder een inzinking met nare gevolgen voor wie nu veel altcoins heeft. Gehoopt wordt dat de markt zich zal herstellen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Economie » Cryptomarkt diep in het rood door aanval Iran