Chanoeka in Bourtange gaat door: niet buigen voor antisemieten

A. Klijnstra

De Synagoge van Bourtange stond enige tijd onder druk. Het huidige bestuur van de vriendenvereniging zit er al jaren en er waren nagenoeg geen goede of gemotiveerde nieuwe bestuursleden voor handen. Als die niet gevonden zouden worden, dan zou liquideren van deze vereniging de enige optie zijn. Er zijn nu genoeg bestuursleden gevonden. En mede daarom gaat Chanoeka in Bourtange dit jaar door.

Fout signaal

Chanoeka wordt al tientallen jaren in de Zuidoost-Groningse vesting gevierd, waar zich een kleine sjoel bevindt. Als we het nu niet laten doorgaan, dan gaat het straks ook niet meer, zo is de gedachte. Bovendien heeft opperrabbijn Binyomin Jacobs opgeroepen om Joodse bijeenkomsten juist wel door te laten gaan, omdat de antisemieten anders hun zin krijgen. Afblazen is een verkeerd signaal, zo stelt Jacobs.

Onder spanning

De Chanoeka-viering in Bourtange vindt op 12 december plaats. De oorlog in Israël en de Gazastrook zet het lichtjesfeest onder spanning. Uit angst voor ongeregeldheden en uitingen van antisemitisme werden en worden verschillende activiteiten afgelast. Zo werd de jaarlijkse stille tocht in Groningen, die hoort hij de Kristallnacht-herdenking, geschrapt. Zo ver wil het stichtingsbestuur het dus niet laten komen, zo zegt voorzitter Willem Fokkens tegen het Dagblad van het Noorden.

Traditie

Fokkens: “We vieren Chanoeka sinds de oprichting van onze vereniging, in 1990, en willen die traditie in stand houden. We hebben geen concrete dreigementen gekregen. Die hebben we in al die jaren één keertje gehad. Contact met de politie heb ik overigens voor al onze activiteiten. Het is jammer dat het zo moet maar het is niet anders.”

Vereniging gered

Eerder deed Fokkens een noodkreet in de krant en op andere plekken om nieuwe bestuurders. Het huidige bestuur van de Vereniging Vrienden van Synagoge Bourtange (VVSB) is hoogbejaard en kan de kar niet meer trekken. Eerder waren er geen goede en gemotiveerde opvolgers gevonden, maar nu zijn die er wel. De oproep van Fokkens heeft zijn werk gedaan. “Negen mensen hebben zich gemeld,” aldus Fokkens.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Chanoeka in Bourtange gaat door: niet buigen voor antisemieten