Marokkaanse Kristallnacht-spreker Breda toont begrip voor Joden

Mohammed Bouyaouza, foto: Spraakvermaak

De Kristallnacht-herdenking van donderdagavond in Breda kent een bijzondere spreker. Zijn naam is Mohammed Bouyaouzan (51), een inwoner van Marokkaanse afkomst. Hij zal een lezing houden over hoe de Sjoa wordt herdacht in de moslimgemeenschap van de Brabantse stad. In een interview met BN-De Stem toont hij begrip voor de positie van de Joden.

Niet echt bekend

“Als je de beelden ziet van de uitgehongerde kinderen in de concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan weet je dat dit nooit meer mag gebeuren,” zegt Bouyaouzan tegen de krant. “Het verhaal van de Kristallnacht, het moment dat de Jodenhaat helemaal losbarstte, is niet echt bekend in de moslimgemeenschap. Daarom vertel ik het, want dit mag geen enkel volk, geen enkel mens overkomen,” aldus de Marokkaanse Nederlander.

Ellende

Bouyaouzan noemt de ellende die de Joden hebben meegemaakt ‘onbeschrijfelijk’. “Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en heb me in de Tweede Wereldoorlog verdiept. Daarom was ik ook al op de hoogte van de gebeurtenissen bij de Kristallnacht voordat ik in contact kwam met de stichting Herdenking Kristallnacht.” Bouyaouzan, die in het dagelijks leven actief is als psychiatrisch verpleegkundige, zet zich in voor moskee De Linie en fungeert als bruggenbouwer tussen groepen.

Twee verschillende dingen

“Het is verschrikkelijk wat er in Israël en Gaza gebeurt, maar je moet de herdenking van de Kristallnacht los zien van het conflict daar. Dat zijn twee verschillende dingen”, zegt Bouyaouzan. “We leven in Breda en niet in Israël. We moeten het conflict hier niet naartoe halen. Mensen moeten zich niet laten ophitsen.” Hij doelt onder meer op moslims die worden doodgegooid met video’s op WhatsApp en sociale media.

Gooi appjes weg

“Veel mensen laten zich beïnvloeden door Facebook, door nieuwssites en door appjes, maar waarom zou je je op laten zwepen door mensen die andere belangen hebben? Het gaat om politici of om macht en geld. Laat je niet voor iemand anders zijn karretje spannen. Daarom gooi ik alle appjes met beelden uit Gaza weg. Mensen sturen verschrikkelijke beelden door met de bedoeling om je in hun kamp te trekken, maar daar ga ik niet in mee. Facebook heb ik ook niet, want dat draait alleen maar om geld.”

‘Verzamel echte kennis’

Bouyaouzan pleit er in BN-De Stem voor dat het geweld tussen Israël en Hamas moet stoppen. “Haat en geweld bieden geen oplossingen. Ik weet zeker dat de gewone mensen in Israël en in Gaza hier niet op zitten te wachten. Wat willen gewone mensen? Die willen voor hun gezin zorgen, in een fijn huis wonen en werken,” zegt hij. We zullen met elkaar moeten samenleven. “Niemand heeft meer rechten dan de ander. Geen enkel mens is meer waard dan een ander mens. Laat je niet leiden door mensen die belang hebben bij conflict. Verzamel echte kennis. Niet van internet. En denk zelf na. Je hebt niet voor niets een stel hersens meegekregen.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Marokkaanse Kristallnacht-spreker Breda toont begrip voor Joden