Chanoeka-vieringen in openlucht groot succes
Samen zijn en solidariteit kenmerken de vele vieringen van Chanoeka in de buitenlucht gedurende de acht dagen van het lichtjesfeest. Zoals gebruikelijk worden er op verschillende plaatsen in Nederland, maar ook daarbuiten, iedere dag chanoekia’s aangestoken. Er komt veel volk op af en prominenten doen eraan mee. Een compilatie van een aantal bijzondere Chanoeka-bijeenkomsten. Overal was de opkomst zeer hoog te noemen, wat bemoedigend is.
Bij Chanoeka op de Dam was dit jaar BBB-voorvrouw Caroline van der Plas op zondag de eregast. Zij stak het vijfde kaarsje aan en hield een toespraak waarin de ze Joden in Nederland een hart onder de riem stak. “In mijn hart, en ook in jullie hart, draag ik de gijzelaars mee die nog vast zitten in tunnels in Gaza, en de nabestaanden van de pogrom op 7 oktober 2023,” zei Van der Plas, die zichtbaar geroerd was. Om ongeregeldheden te voorkomen, was er veel politie op de been. Maar die waren nagenoeg werkloos.
Van der Plas sprak van ‘de kracht van het licht’, het licht dat blijft branden. “Kijk naar alles wat u samen hebt bereikt. Kijk naar uw families, naar uw vrienden, naar uw en onze gemeenschappen. Er is tussen het donker veel licht. En het is belangrijk om daarbij stil te staan. U mag trots zijn op wie u bent. Vergeet dat nooit.” Ook stelde ze dat ‘we moeten blijven bouwen aan de toekomst’. Er kwamen honderden op de bijeenkomst af. Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) kwam niet naar de Dam. In haar plaats kwam er een vervanger.
Mediene
In Kampen werd eveneens een publieke chanoekia aangestoken. Hier was opperrabbijn Binyomin Jacobs een van de centrale figuren. De stichting Vrienden van de Synagoge Kampen waren verantwoordelijk voor de organisatie. Het was de vijfde keer dat er aan Chanoeka in de openlucht werd gedaan. Dit jaar koos de organisatie voor de binnentuin van woonzorgcentrum Margaretha, waar het vierde lichtje op zaterdag werd aangestoken. Jacobs maakte als vanouds zijn chanoeka-toer, onder meer langs Amersfoort, Bourtange, Eindhoven en Zutphen.
Jacobs hield een rede en leidde mede de plechtigheid. Hij schreef de redactie van Jonet.nl: ‘Wat zes jaar geleden begonnen was met iets heel kleins, is inmiddels uitgegroeid tot een niet meer weg te denken jaarlijkse Chanoeka-manifestatie. Meer dan tweehonderd vrienden van Israël kwamen uitgaande sjabbat bijeen. Het voelde als een indrukwekkende demonstratie vóór licht in een samenleving die door te veel duisternis wordt beheersd. Na de toespraken en het Ma’oz Tsoer weerklonk spontaan het Hatikwa, het volkslied van Israël’.
Kastelenstraat
Niet alleen in de mediene, maar ook elders in Mokum werd een Chanoekia aangestoken. Dat gebeurde maandag in Buitenveldert. Vooraf was er veel reclame gemaakt voor deze bijeenkomst in Amsterdam en dat wierp zijn vruchten af: honderden mensen kwamen op de zesde dag van Chanoeka naar de Kastelenstraat en daarmee was de opkomst hoog.
Stadsdeelvoorzitter Bart Vink (D66) sprak de menigte kort toe. Hij benadrukte dat Joods leven in Amsterdam bijzonder is, zeker als je denkt aan de Sjoa en 7 oktober 2023. “Na de gebeurtenissen rond de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv van dit najaar is het opnieuw bijzonder dat we hier met elkaar op de zesde dag van Chanoeka het feest vieren. Bijzonder, maar ook belangrijk. Chanoeka hoort erbij in Amsterdam. Joden horen erbij in Amsterdam. Zonder zichtbaar Joods leven is Amsterdam geen Amsterdam. Ik ben dus heel blij dat u zich niet uit veld laat slaan, dat u zich laat zien en Chanoeka viert.”
Lichtjes in Delft
Op het Sint Agathaplein in Delft kwamen tussen de 150 en tweehonderd mensen samen om voor het eerst een openbare Chanoekia aan te steken. Hier had opnieuw een club met enthousiastelingen de leiding: De Open Joodse Gemeente Klal Yisrael, een ‘kerkgenootschap/vereniging’, zoals zij dat aangeven. ‘Van de aanwezigen hoorde ik enkel enthousiaste reacties en de uitgesproken hoop dat dit in Delft een traditie mag worden’, schrijft voorzitter Eric Bremer aan Jonet.nl. Burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA) hield een rede.
De lokale Omroep Delft was eveneens aanwezig. Fatima Polat van de alliantieraad Wij West was een van de sprekers. “U hoort het goed, mijn naam verschilt maar één letter met een Joodse naam. Dit is voor mij een unieke ervaring. Het is voor het eerst dat ik spreek bij een Chanoeka-viering. Als geboren en getogen Delftenaar zeg ik: Sjalom en Salaam. Ik geloof sterk in de oproep om de boodschap van licht en goedheid te brengen naar anderen, op een plek en een moment waarop we elkaar met respect en inclusiviteit kunnen ontmoeten.”
Onder dak
Los daarvan waren er ook Chanoeka-concerten, onder dak In het Tropenmuseum vond een afgeladen concert plaats, maar ook in het Koninklijk Concertgebouw was het uitverkocht. ‘Op de vierde avond van Chanoeka bracht dit uitverkochte concert de Joodse gemeenschap alweer voor de tiende keer samen in deze concertreeks. Deze staat al sinds de start onder leiding van Barry Mehler, directeur van Jewish Music Concerts’, aldus de organisatie op Facebook.
Ook de veiligheid was goed geregeld. “Het voelde alsof je naar een gewoon publiek concert in het Concertgebouw ging,” klonk het uit de zaal. Toen het concert was afgelopen werd het Hatikva nog ingezet. Wat een fijn voorbeeld dat laat zien dat we nog steeds open en trots onze Joodse identiteit en tradities kunnen vieren: Am Yisrael Chai!’
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren