CIDI en Naomi Mestrum op Iraanse sanctielijst geplaatst

CIDI

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en zijn directeur Naomi Mestrum op een zogenoemde sanctielijst gezet. Beide ‘entiteiten’ vormen volgens de ayatollahs een gevaar voor hun land en heerschappij. Het komt geregeld voor dat het regime critici in het buitenland intimideert. Het CIDI en Mestrum worden er nu door Teheran van verdacht terrorisme tegen Iraniërs te steunen. Medewerkers van de organisatie mogen Iran ook niet langer in. Eerder werd bekend dat het regime dodenlijsten heeft voor Joodse doelen in Europa.

Dreiging

Naast dat medewerkers van het CIDI geen visum meer kunnen krijgen van Iran zullen eventuele bankrekeningen en andere eigendommen van hen in de islamitische republiek worden bevroren. ‘Dat is geen directe dreiging’, schrijft de organisatie in een persbericht, ‘maar de aanwezigheid van Iraanse veiligheidsdiensten in Nederland is dat natuurlijk wel’. Het CIDI vraagt zich af hoe ver de geestelijken willen gaan. ‘Dissidenten in het buitenland worden bedreigt en vermoord, zodra zij zich tegen het regime uitspreken. Nog niet zo lang geleden is een Iraanse tegenstander van het regime om het leven gebracht in Den Haag’.

Ontgoocheld

Directeur Mestrum is ontgoocheld over de gang van zaken. ‘Dat het dictatoriale bewind in Iran actief tegenstanders en andersdenkenden intimideert, wisten we al. Dat zien we tijdens de vele demonstraties in het land. Het regime bedreigt en vermoordt iedereen die ook maar enigszins in de weg staat’, schrijft zij. ‘Dat het dictatoriale bewind in Iran ook iedere mogelijkheid aangrijpt om dreigende retoriek te gebruiken tegen Israel, was ook al bekend. Israëlische vlaggen worden met regelmaat verbrand en ayatollah Ali Khamenei heeft meer dan eens uitgesproken Joden in en buiten Israël uit te willen roeien’.

Republikeinse Garde

Het CIDI vraagt zich af wanneer de Europese Unie zijn terreurlijst uitbreidt met de Iraanse Republikeinse Garde. ‘Hoe lang moet het nog duren voordat echt ingezien wordt met wat voor gevaar wij te maken hebben? Het is tijd om een streep te trekken en een statement te maken: genoeg is genoeg!’ In Nederland is ook niet iedereen ervan overtuigd dat de Garde op een terreurlijst moet. In de praktijk blijkt deze Iraanse eenheid buiten het land betrokken te zijn bij gewelddadige acties, onder meer in Syrië.

Dodenlijst

Iran en Israël liggen al jaren overhoop over het Iraanse atoomprogramma, waaruit ook bommen zouden worden gefabriceerd. Soms voert Israël acties in het land uit om het nucleaire programma te dwarsbomen en zo te voorkomen dat dat Iran zelf een kernwapen produceert. Eerder werd bekend dat het regime lijsten heeft met Joodse doelen buiten Israël. Deze dodenlijst zou worden afgewerkt indien Israël de aanval tegen Iran inzet. Het gaat om Joodse instellingen en prominenten in Europa, maar waarschijnlijk ook in de VS en Latijns Amerika.

Lees meer:
‘Iran zal Joden in diaspora vermoorden na Israëlische aanval’

Het regime in Iran is van plan om terreuraanvallen uit te voeren op Joodse doelen buiten Israël als dat land aanvalt. Er zouden al ‘moordcampagnes’ klaar liggen voor het doden van Joden in Europa indien Israël een aanval uitvoert op de Iraanse nucleaire faciliteiten. De Britse evenknie van Jonet.nl sprak met Catherine Perez-Shakdam. Zij is een van de weinige westerlingen die op audiëntie mocht ayatollah Ali Khamenei, waar haar over het moordplan zou zijn verteld.

Categorie:

Home » Nieuws » CIDI en Naomi Mestrum op Iraanse sanctielijst geplaatst