CIDI en vrienden demonstreren in Den Haag tegen Hamas, VVD en CDA ontbreken

Tweede Kamerleden op de pro-Israëldemo in Den Haag (Facebook)

In Den Haag is een demonstratie gehouden van pro-Israëlische organisaties en hun vrienden. Aan de Koekamp staken ze Israël een hart onder de riem en uitten ze zich tegen terreurbeweging Hamas. De bijeenkomst was mede georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en bevatte verschillende sprekers, waaronder voorzitter Ronny Naftaniel van het Centraal Joods Overleg (CJO), opperrabbijn Binyomin Jacobs en de voorzitter Frank Heikoop van Christenen voor Israël (CvI). Bij de manifestatie, waar ook Hebreeuwse liedjes werden bezongen. Het aantal bezoekers was relatief hoog. De schattingen lopen uiteen van 500 tot 2.000 demonstranten. Via de livestream keken zo’n tweehonderd mensen mee.

Tweede Kamerleden
De bijeenkomst was georganiseerd voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over het opgelaaide conflict tussen Israël en Hamas. Bij de bijeenkomst waren rechts-nationalistische en christelijke Kamerleden aanwezig. Nicki-Pauw Verweij (JA21), Kees van der Staaij (SGP), Don Ceder (ChristenUnie), Gidi Markuszower (PVV) en Derk-Jan Eppink (Groep Haga) namen Israëlische vlaggen aan en gingen samen op de foto. Ze werden ‘dappere volksvertegenwoordigers’ genoemd. Voor hen werd hard geapplaudisseerd. Van, de VVD, het CDA, D66, de PvdA en GroenLinks, maar ook andere partijen in de Kamer, was niemand aanwezig. Voorvrouw Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB), die vorige maand nog een pro-Israëlische motie door de Kamer kreeg, schitterde in afwezigheid.

Joodse sprekers
CJO-voorzitter Naftaniel stond in zijn toespraak stil bij de rol van Iran in het conflict. Hij waarschuwde voor de toekomst. Opperrabbijn Jacobs hield een felle toespraak. “Weten politieke partijen dat er Moslimleiders zijn die hun geloofsbroeders hebben opgeroepen om alle Joden ter wereld, dus ook hier in Nederland, aan te vallen en waartoe dat elders in de wereld al heeft geleid?” vroeg hij zich hardop af. “En beseffen ze dat vrede er niet kan komen zolang in miljoenen schoolboekjes, onder andere met Nederlands belastinggeld, haat tegen Joden wordt gekweekt?” Rabbijn Tamara Benima zei: “Zijn Israëliërs en Palestijnen partners? Ja.” Ze moeten met elkaar leven, aldus de vrouwelijke rabbijn. Ze noemde het conflict ‘een symbolische oorlog’ waarin ‘elke nuance verdwenen is’. Zij bidt om vrede, zei ze.

‘De Messias komt’
“Het hele probleem is ontzettend simpel,” zei CvI-voorzitter Heikoop. “Israël wil een soevereine Joodse staat zijn in het gebied ten westen van de Jordaan, of althans, een deel ervan. En aan de andere kant is er een groot deel van de Arabische wereld tegen. De Palestijnen hebben nooit vredesplannen van Israël aanvaard. Het is die onwil die vrede onmogelijk maakt.” Heikoop zei dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen terreur. “Israël is de enige democratie in het Midden-Oosten waar de rechten van minderheden en religies worden gerespecteerd.” Hij riep de regering op pal achter Israël te staan. “De stichting van het moderne Israël is een vervulling van belofte, een teken van Gods verbond aan zijn uitverkoren volk, aan zijn oogappel. We zien het herstel van Israël als een teken dat God werkt aan de komst van de Messias.”

Ambassadeur Israël
Eveneens sprak Naor Gilon, de de Israëlische ambassadeur in Nederland. “We zien hier een demonstratie van liefde. Van liefde voor Israël en alléén liefde. Naast dat ik ambassadeur ben, ben ik ook vader, grootvader en zoon. Al mijn familieleden moeten naar de schuilkelder rennen zodra er een sirene klinkt,” aldus Gilon, die benadrukte dat hij steun krijgt van zijn collega’s uit Duitsland en Tsjechië. “In vele landen zien we dat de Israëlische vlag omhoog gaat, waaronder op Urk,” grapte hij. Gilon bedankte premier Mark Rutte (VVD) voor zijn uitspraak dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. “Mensen die het recht van Israël om te mogen bestaan ontkennen, zijn in feite echte antisemieten.” Stop met het schieten op Israëlische burgers, en dan schieten we niet meer terug, aldus de diplomaat. “We willen vrienden hebben, waar ook ter wereld.”

Zorgen om hier
CIDI-directeur Hanna Luden was de gastvrouw van de middag. Zij zei zich zorgen te maken. “Wij maken ons zorgen over de situatie in Israel, en ons hart is met de mensen aldaar. Maar we zijn ook zeer bezorgd over wat we hier in Nederland, in Europa, in het Westen zien, horen, ervaren,” zei ze. “Niet alleen zien wij verbazingwekkende steun voor terreur door Hamas, onbegrijpelijk begrip voor Hamas en Islamitische Jihad, organisaties die terreur prediken, die het vernietigen van een land, een volk prediken. Sommige Kamerleden doen dit af als kattenkwaad van Pietje Bell of een vanzelfsprekend gevolg van de politiek in Israël.” Luden verwees daarmee naar SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die Hamas vergeleek met Pietje Bell.

Waarschuwing
Luden: “En wij zijn bezorgd over de blindheid van diegenen die Hamas en andere terreurorganisaties verheerlijken en steunen, zonder te beseffen hoe gevaarlijk en fout deze organisaties zijn: voor Israël, voor de eigen bevolking die zij onderdrukken, voor de vrije wereld die zij verafschuwen. Deze organisaties streven naar een fundamentalistisch, Islamistisch regime, vergelijkbaar met Iran of de Islamitische Staat. Wij zijn bezorgd over de blindheid van deze aanhangers, en over de verkeerde invloed op hen, hier vlak bij huis.” Luden waarschuwde voor de positie van Joden hier, die worden verbaal worden aangevallen door deze mensen. “Dit mag nooit vergoelijkt worden, of onder het mom van vrijheid van meningsuiting genegeerd worden. Het begint met woorden, met het vertrappen van vlaggen, maar we weten niet waar het eindigt. Het begint ook met een verbazingwekkende gebrek aan kennis van zaken.”


Lees ook:
Grote stijging antisemitisme sinds uitbreken oorlog Israël en Hamas

Sinds het oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas zijn er bij het CIDI tientallen meldingen van antisemitisme binnengekomen. Dat is een aanzienlijke stijging. Het aantal incidenten steeg in een week tijd met zeker vijftien procent van het aantal incidenten dat normaliter in een heel kalenderjaar wordt gemeten. Ook worden Joodse instellingen momenteel bedolven onder antisemitische uitingen. Het baart zorgen dat jongeren geregeld bij de anti-Joodse uitingen betrokken zijn.

Categorie:

Home » Nieuws » CIDI en vrienden demonstreren in Den Haag tegen Hamas, VVD en CDA ontbreken