Dijksma doet geen aangifte tegen anti-Joodse demonstranten Utrecht: ‘lastig te achterhalen’

Sharon Dijksma (foto: F. Van Dijk)

Burgemeester Sharon Dijksma (PvdA) heeft in de Utrechtse gemeenteraad bekendgemaakt dat er vrijdag antisemitische uitlatingen zijn gedaan tijdens de pro-Palestijnse demonstratie in de Domstad. Ze zal geen aangifte doen van antisemitisme, omdat de daders volgens haar moeilijk te achterhalen zijn. Een paar honderd jongeren waren vrijdag in Utrecht op de been om tegen Israël te demonstreren. De manifestatie werd afgebroken omdat de deelnemers zich niet aan de coronaregels hielden. De menigte verspreidde zich in naar de wijk Lombok en er werden circa honderd mensen opgepakt.

Los daarvan moeten mensen dus ook worden vervolgd voor het schreeuwen van antisemitische leuzen. Volgens Dijksma zijn de uitingen ‘waarschijnlijk strafbaar’, aldus RTV Utrecht. De Khaybar Khaybar-leus werd aangehaald. VVD-gemeenteraadslid Tess Meerding tipte de burgermoeder over een video op sociale media waarin in het Arabisch wordt geroepen: “Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug!” Dijksma: “Het Openbaar Ministerie heeft me laten weten dat in dit geval zeker om een ernstige uitspraak gaan die mogelijk strafbaar is.”

Vooraf was de organisatie gewaarschuwd en heeft de gemeente kenbaar gemaakt dat dergelijke leuzen verboden zijn, aldus Dijksma. Maar, zo gaf ze aan, ‘de organisator kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gedrag van enkele individuen’. Zodra er aangifte is gedaan, zal het Openbaar Ministerie onderzoek doen naar de uitlatingen in Utrecht. Een raadslid riep op dat het aan Dijksma zelf is om dan aangifte te doen, maar zij gaf aan dat het lastig is om de overtreders te vinden.

Utrechtse raadsleden zijn geschokt en verontwaardigd over de leuzen. De PVV-fractie wil dat de gemeente volgende week de vlag van Israël op het stadhuis uithangt uit solidariteit met dat land. Dijksma zij dat niet te zullen doen. Ze stelt dat het niet aan de gemeente Utrecht is zich te bemoeien met buitenlandse politiek. Ze adviseerde het raadslid om zitting te nemen in de Tweede Kamer als hij aan buitenlandse politiek wil doen.

Lees ook:
Pro-Palestijnse demo in Utrecht afgebroken om coronaregels, honderd mensen opgepakt

Een pro-Palestijnse demonstratie in Utrecht is door de politie vroegtijdig afgebroken. De circa vijfhonderd demonstranten op het Jaarbeursplein hielden zich namelijk niet aan de afstandsregels inzake corona. Vooraf waren hier wel duidelijke afspraken over gemaakt. Ook was het maximale aantal van vijfhonderd bereikt, aldus de gemeente, waardoor mensen werd opgeroepen weg te blijven. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Dijksma doet geen aangifte tegen anti-Joodse demonstranten Utrecht: ‘lastig te achterhalen’