Hongarije schrapt ‘anti-Soros wet’ onder druk van Europees Hof
Hongarije vernietigt de wet die non gouvernementele organisaties (ngo’s) en hun donateurs onder strenge regels plaatste. De wet was in 2017 aangenomen, maar wordt nu onder druk van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg door het Hongaarse parlement geschrapt. Deze stap is een overwinning voor ngo’s en met name voor George Soros, een Hongaars-Amerikaanse zakenman en filantroop van Joodse komaf. De regering van premier Viktor Orbán (Fidesz) heeft het al langer gemunt op Soros, die de democratie en wetenschap in zijn geboorteland wil bevorderen.
Organisaties die jaarlijks buitenlandse donaties boven de 21.000 euro ontvingen, moesten dat bij de Hongaarse overheid melden. Ook waren ze verplicht namen van donateurs openbaar te maken die meer dan 1.450 euro per jaar haven en op hun site te vermelden dat hun organisatie ‘door het buitenland gesteund’ werd. Volgens Orbán was dat nodig om meer transparantie te krijgen. Critici stellen echter dat zijn regering de wet in het leven riep om Soros tegen te werken, die zich in Amerika bevindt en via zijn Open Society Foundations geld stort naar ngo’s in Hongarije. Deze komen op voor democratie, vrijheid en asielzoekers in het Balkanland.
Vorig jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie in Luxemburg al dat de wet indruist tegen de waarden en spelregels van de Europese Unie. Het Hof stelde dat de wet discriminerend en strijd met fundamentele Europese rechten, zoals het recht op vereniging, was. Ook moeten gegevens van mensen worden beschermd en moet er vrij kapitaalverkeer mogelijk zijn. De Hongaarse wet was met dit alles in tegenstrijd, aldus het Hof. Als lidstaat moet Hongarije zich aan de regels van de EU houden. De Open Society Foundations waren verheugd na de uitspraak. Hetzelfde gold voor Amnesty International. Hongarije beloofde de wet te schrappen, maar dat duurde even, waardoor de Europese Commissie met juridische stappen dreigde.
Over Soros
George Soros emigreerde in de jaren vijftig naar de Verenigde Staten waar hij het zakenleven inging. Soros verdiende een fortuin door op de beurs te speculeren en stopt een deel van zijn vermogen sinds de jaren zeventig in goede doelen over de hele wereld om de democratie te versterken. Hij is een filantroop die projecten met een bepaalde politieke kleur ondersteunt, zoals Palestijnse organisaties. Rechtse en conservatieve groepen in Amerika, waaronder het radicaal rechtse Altright, hebben de pik op Soros en verdenken hem van politiek activisme. Dit zouden de Soros leaks hebben bewezen. Sinds het uitlekken van die documenten lijkt er een hetze aan de gang te zijn tegen Soros door radicaal rechts, en autoritaire regimes en regeringen. Vaak gaat dit gepaard met antisemitische uitingen en sentimenten.
Lees ook:
NOS trekt artikel over ‘Jood Soros’ in na storm van kritiek
De hoofdredactie van de NOS heeft besloten om het omstreden artikel over de Joods-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros van de website te verwijderen. Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff gebeurt dit omdat redactieleden ‘pijnlijke en kwetsende bewoordingen hadden overgenomen’.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren