CIDI krijgt nieuwe naam voor afdeling antisemitisme

CIDI

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gaat een naamsverandering aan: het is de bedoeling om de afdeling ‘antisemitisme’ een andere naam te geven zodat die zich beter kan onderscheiden. Dat meldde CIDI-directeur Naomi Mestrum op maandag in ‘Goedemorgen Nederland’. De organisatie heeft twee pilaren en kan die zo beter bedienen in de buitenwereld, zo is de gedachte van de directeur.

Uitleggen

Mestrum en haar mensen moeten telkens uitleggen dat het CIDI zich bezig houdt met zowel Israël als het antisemitisme. Dat vindt zij ‘vervelend en irritant’. Doordat ‘Israël’ in de naam zit, krijgt de organisatie vaak te maken met weerstand en misverstanden, zeker als het om antisemitisme in de polder gaat. De tumult over de collegeserie over de Sjoa en antisemitisme, die het CIDI met de Hogeschool Utrecht organiseert, is daar een voorbeeld van. Door de naam van de organisatie wordt het ook gekoppeld aan Israël.

Nieuwe naam

Dat laatste is ten onrechte. Israël is ontstaan na de Sjoa. Mestrum in het vroege ochtendprogramma: “Ik begrijp de discussie door onze naam en had eigenlijk vorig jaar al het idee om die twee pilaren meer te scheiden. En dat ook een andere naam waarschijnlijk goed is om die verwarring naar buiten toe te voorkomen.” Er komt een nieuwe naam voor de afdeling en ook een nieuwe look and feel, zoals dat heet, zodat die zich beter kan onderscheiden.

Over het CIDI

Het CIDI is in 1973 opgericht. De oprichters vonden dat de Jom Kipoer-oorlog veel misverstanden over Israël in Nederland waren ontstaan en wilden die wegnemen door het publiek te informeren over het land. Gaandeweg is de organisatie uitgegroeid tot spreekbuis voor Israël in het publieke debat en lobbyorganisatie in politiek Den Haag. Ook komt het CIDI op voor de Joodse gemeenschap, houdt het de jaarlijkse antisemitisme-monitor bij en doet het aan Holocaust-educatie op scholen.

Categorie:

Home » Nieuws » CIDI krijgt nieuwe naam voor afdeling antisemitisme