Rutte tegen Netanyahu: ‘Geen groot grondoffensief in Rafah’

Premier Rutte bezoekt ambtgenoot Netanyahu
Foto: (c) GPO/Kobi Gideon

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) heeft tijdens een bezoek aan de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken over de situatie in Gaza. Rutte zei dat hij zijn ambtgenoot op het hart heeft gedrukt niet nu te beginnen met een grootschalig grondoffensief in Rafah. “Don’t do it, niet onder deze omstandigheden”, verklaarde Rutte na afloop van hun ontmoeting.

Het is het derde bezoek van premier Rutte aan Israël sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas. Volgens hem wordt internationaal ‘maximaal druk gezet’ om het grondoffensief in het zuiden van Gaza te voorkomen. “Dat heb ik in de meest stevige bewoordingen tegen Netanyahu gezegd”, zei hij. Ook benadrukte Rutte dat het aantal burgerslachtoffers als gevolg van de Israëlische oorlog in Gaza omlaag moet. Daarnaast moet er voor de bevolking meer humanitaire hulp beschikbaar komen.

Internationale zorgen

Rutte staat niet alleen in zijn verzoek aan de Israëlische premier. Internationaal bestaan grote zorgen over een mogelijke grondoorlog in Rafah, een van de belangrijkste steden in Gaza. Rafah ligt in het zuiden, tegen de grens met Egypte. In de stad en daaromheen verblijven ruim een miljoen Gazanen. Velen van hen zijn vanwege de oorlog gevlucht uit het noorden.

Eerder zei de Duitse minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken te vrezen voor een humanitaire ramp in het gebied. Ook de Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met Netanyahu benadrukt dat hij tegen een grondoffensief is als er geen plan klaarligt dat de veiligheid van Palestijnse vluchtelingen garandeert. Netanyahu is bereid mee te werken aan de evacuatie van Gazanen uit het gebied, maar het is onduidelijk waarheen. Buurland Egypte is bang voor grote aantallen vluchtelingen die de grens willen oversteken.

Gijzelaars

Hamas heeft gedreigd dat op het moment dat Israëlische troepen Rafah binnentrekken, een akkoord over de vrijlating van de gijzelaars van de baan is. De terreurorganisatie houdt nog ruim honderd Israëlische burgers vast. Daarom wil Netanyahu doorgaan met de oorlog in Gaza tot Hamas volledig is verslagen. Dat heeft hij zijn Nederlandse ambtgenoot ook laten weten.

Later spreekt premier Rutte met de Palestijnse minister-president Shtayyeh. Dinsdag reist Rutte door naar Saudi-Arabië. Daar heeft hij een ontmoeting met kroonprins Mohammed bin Salman. Ook hier staat de situatie in Gaza op de agenda.

Categorie:

Home » Nieuws » Rutte tegen Netanyahu: ‘Geen groot grondoffensief in Rafah’