CIDI uit felle kritiek op minister Stef Blok

Blok
Flickr

Het CIDI heeft felle kritiek op de nieuwste brief aan de Tweede Kamer van minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken. In de brief, die gaat over de bespreekpunten van de komende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, komt ook Nederlandse standpunt over de laatste ontwikkelingen in het conflict tussen Israël en Hamas ter sprake. Blok spreekt van ‘beschietingen over-en-weer’ waar het gaat over het conflict rond de Gazastrook. Het CIDI is daar niet blij mee, zo valt te lezen op haar site. De belangenorganisatie vindt dat Blok de situatie tussen Israël en Hamas verkeerd omschrijft en heeft een fel oordeel over zijn brief.

‘De situatie in Gaza maakt de minister alleen afhankelijk van “Israëlische restricties op verkeer van goederen en personen”, waarbij hij de rol van de terreurfacties in Gaza die de vernietiging van de Joodse staat nastreven compleet negeert’, schrijft de belangenorganisatie op haar website. Over Bloks omschrijving ‘beschietingen over-en-weer’, alsof de partijen van dezelfde tactiek zouden gebruik maken, is het CIDI ook duidelijk. Eerder zei Blok tegen de Kamer dat hij nog geen conclusies wilde trekken over de rellen bij de Gazastrook. In de brief lijkt een deel van de conclusies te staan.

Het CIDI schrijft thans op zijn site over de brief: ‘De waarheid is echter dat Hamas een terreurbeweging is – en zodanig ook door Nederland wordt aangeduid – die afgelopen maand samen met andere terroristische bewegingen tweehonderd raketten en mortiergranaten op dorpen en steden in Israel afvuurde. “Beschietingen over-en-weer” suggereert dat Israël dezelfde soort aanvallen uitvoert. De Israëlische luchtmacht voerde echter precisiebombardementen uit op posities van Hamas. Burgerdoden zijn hierbij vanzelfsprekend te betreuren – het is dan ook diep triest dat Hamas de Gazaanse burgerbevolking misbruikt als menselijk schild’.

VVD-minister Blok spreekt in zijn brief eveneens over het ‘bijdragen aan het verbeteren van de leefomstandigheden, beperken van verdere humanitaire nood, herstel van infrastructuur en economische ontwikkeling’ in deGazastrook. Volgens de bewindsman is het belangrijk ‘dat Israëlische restricties op verkeer van goederen en personen verlicht worden’. Het CIDI heeft daar een antwoord op: ‘Voor het gemak vergeet de minister even dat deze blokkade op Gaza rust omdat de kustenclave wordt geregeerd door terreurbeweging Hamas, die alle middelen die tot haar beschikking staan weet om te zetten tot wapens. Van het geld dat nodig is voor een gemiddelde terreurtunnel (drie miljoen dollar!), kunnen twintig medische klinieken of zes scholen gebouwd worden. Een kwestie van prioriteiten bij Hamas dat al ruim een decennium de Gazastrook bestuurt. De terreurbeweging investeert liever in terreurinfrastructuur dan in economische ontwikkeling’.

De partij van Blok, de VVD, heeft altijd goede contacten onderhouden met het CIDI en stelt zich onder Tweede Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke al jaren kritisch en constructief op inzake ‘het conflict’. Uit de kritiek die de Joodse belangenorganisatie thans op VVD-minister Blok uit, blijkt dat die politieke partij niet per definitie een voorkeurspositie heeft – iets wat critici van het CIDI vaak beweren.

De ‘ongelukkige brief’ van Blok komt na een een lastig zomerreces. Begin juli raakte de minister in opspraak door harde uitspraken te doen over de multiculturele samenleving en minderheden in Nederland. Ook bracht hij de regering in verlegenheid door Suriname een ‘failed state’ te noemen, waarmee hij de voormalige Nederlandse kolonie vergeleek met ‘mislukte landen’ als Somalië en Zuid-Soedan. Afgelopen vrijdag was het kabinet terug van reces. Zowel Blok als premier Mark Rutte (VVD) zegden herhaaldelijk dat de uitlatingen ‘ongelukkig en onhandig’ zijn geweest. Ook andere ministers uit het kabinet van CDA-, D66- en CU-huize schaarden zich achter Blok en Rutte, en spraken van ‘ongelukkig en onhandig’.

Categorie:

Home » CIDI uit felle kritiek op minister Stef Blok