Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Corbyn: een Labourregering erkent Palestijnse staat

Labour-leider Jermy Corbyn heeft beloofd dat een volgende regering van Labour de ‘Palestijnse staat’ zal erkennen. Daarmee neemt hij alvast een schot voor de boeg op de Britse Parlementsverkiezingen, die uiterlijk in 2022 plaatsvinden. Volgens Corbyn is het erkennen van een Palestijnse staat een goede stap in de richting van een tweestatenoplossing. Hij verbindt echter geen voorwaarden aan zo’n stap. Zo hoeven de Palestijnen bijvoorbeeld Israël niet te erkennen of het geweld niet af te zweren. Corbyn doet zijn uitspraak in de week waarin de Britse prins William een historisch bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden brengt.

De Britse sociaaldemocraat maakte zijn statement op vrijdag, toen hij in Jordanië een vluchtelingenkamp bezocht voor gevluchte Syriërs. “Ik denk dat we moeten erkenen dat het Palestijnse volk een eigen staat mag hebben, waarvan wij als Labour al hebben gezegd die te zullen erkennen zodra we in de regering zitten,” aldus Corbyn, die de staat ook wil erkennen als een volwaardig lid van de Verenigde Naties. Van we West-Europese staten heeft alleen Zweden een Palestijnse staat erkend. Verder zij hij dat het besluit van de Amerikaanse president Trump om zijn ambassade naar Jeruzalem te verhuizen ‘een catastrofale vergissing’ is.

Corbyn is thuis niet onomstreden. Hij heeft problemen met de Britse Joodse gemeenschap gekregen hij er maar niet in slaagt om antisemitisme binnen zijn partij uit te bannen. Joodse leiders hadden ‘een teleurstellend gesprek‘ met hem over het probleem van de antisemitische incidenten, dat sinds 2012  behoorlijk is toegenomen. Met de komst van de linkse Corbyn als partijleider in 2015, is het antisemitisme binnen Labour nog meer gegroeid. Veel partijleden schakelen Israël ook gelijk aan de Joden in Groot-Brittannië. Een speciale partijcommissie deed er in 2016 onderzoek naar. Er heerst ‘een bij tijd en wijle giftige sfeer. Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken’, aldus de onderzoekers. Sindsdien is er vrijwel niets gebeurd om de Jodenhaat binnen de Britse sociaaldemocratische partij te stoppen.

Corbyn zelf heeft de schijn tegen, omdat hij in het verleden veel pro-Palestijnse demonstraties en bijeenkomsten heeft bij gewoond. Ook bezocht hij het graf van een Palestijnse terrorist in Tunesië en was hij in oktober afwezig bij de viering van ‘100 jaar Balfour-verklaring’. Joodse kiezers liepen tevens weg tijdens de parlementsverkiezingen van juni vorig jaar. Corbyn is er alles aan gelegen om het antisemitisme uit te bannen. Indien hij ooit premier wil worden, zal hij ook voor het grote publiek geloofwaardig moeten zijn op het gebied van anti-discriminatie. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X