Danny Elburg, ‘de Joodse indiaan’, de trouwste Oranjesupporter, te gast in ZoomZitz

YouTube

Zoomzitz, de podcast die inzoomt op het nieuws en waar de luisteraar eens even goed voor gaat zitten, staat deze week natuurlijk in het teken van Oranje op het EK Voetbal. Voordat de makers daarover gaan praten, vieren ze eerst het dubbele Europees Kampioenschap van de hockeyheren en -dames dat in Ronnie Eisenmanns tijdelijke hometown Amstelveen is binnengehaald. En daarna is het full spot op de gast van deze week: Danny Elburg, alias ‘de Joodse indiaan’ en ‘de trouwste Oranjesupporter’.

Danny is sinds 1995 lid van de Oranje-supportersvereniging en heeft onze nationale voetbaltrots op verschillende eindtoernooien achterna gereisd. In Zuid-Afrika kon hij ternauwernood aanwezig zijn nadat Nederland zich voor de finale had gekwalificeerd. Want de finale was weliswaar op zondag, maar op sjabbat kan Danny niet reizen. In Charkov, in Oekraïne, verloor Oranje zijn drie poulewedstrijden maar als trouwe supporter bleef Danny toch goed gehumeurd. Temeer omdat hij zelfs in dit verre oord kosjer kon eten en geen sjoeldienst hoefde over te slaan. In de show vertelt hij over zijn ervaringen.

Bibi exit
Verder in deze ZoomZitZ: Tussen Amsterdam en Jeruzalem, tussen Omtzigt en Bennet. Sywert, Bomtzigt, waar gaat het heen met het CDA? En waar gaat het heen met de ambtswoning in de buurt van Jair Eisenmann in Jeruzalem? Bennet wordt niet zijn nieuwe buurman, ondanks dat Jair al voor hem een plaatsje in sjoel vrij had willen houden, maar kiest ervoor in Ra’anana bij Tel Aviv te blijven wonen met zijn gezin met jonge kinderen.

Politiek
Terwijl de podcast wordt opgenomen legt Bennet zijn regeringsverklaring af en dat gaat niet gemakkelijk. Hij wordt keer op keer zonder toestemming van de voorzitter geïnterrumpeerd en Knessetleden moeten zelfs met harde hand uit de zaal worden verwijderd. En dan hebben wij het er nog steeds over hoe Wilders en Rutte elkaar een keer bejegenden met ‘het doe eens normaal’ en ‘doe zelf eens normaal’. Dezelfde Rutte noemt de ChristenUnie zijn voorkeurskandidaat uit de poule van PvdA, GroenLinks en Christenunie. Is het een opening of blijft de formatie nog doorslepen tot na Prinsjesdag?

Talitha Muusse
Ronnie Eisenmann spreekt ook over meineed bij de topambtenaren van de Belastingdienst inzake de Toeslagenaffaire, waar hij van verwacht dat we nog jaren over deze affaire gaan horen. Verder: Iran, de afgetreden Mossadbaas doet een boekje open. We hadden het er in de vorige podcast over en nu verklapt Yossi Cohen het een en ander. En de Vooravond-presentatoren zijn gecanceled, want voor hun omroep BNNVARA zijn ze niet Akwasi-proof. Ruben Vis ziet een verband met de opstelling van KRO-NCRV toen presentatrice Talitha Muusse iets teveel haar eigen mening op de social media verkondigde, ook over haar werkgever-omroep.

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Lees ook:
Oranjekoorts? – ZoomZitz podcast van de week

In deze editie van de ZoomZitz-podcast is er veel aandacht voor sport. Ruben Vis spreekt met Ronnie Eisenmann vanuit het Amsterdamse en Jair Eisenmann spreekt vanuit Jeruzalem. Die bleek afgelopen week bij Erwin Koeman in het vliegtuig te zitten. Allebei op weg naar Jeruzalem, Eisenmann naar huis en Koeman naar de club Beitar Jeruzalem, waar hij als trainer aan de slag gaat.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Danny Elburg, ‘de Joodse indiaan’, de trouwste Oranjesupporter, te gast in ZoomZitz