David Bowie was mogelijk Joods

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De overleden Britse popzanger David Bowie (69) heeft mogelijk Joodse wortels. Zo gaat in Groot-Brittannië al enige tijd een gerucht rond dat zijn moeder, Peggy Burns, Joods zou zijn geweest. Zij had na Bowies geboorte een relatie met een Joodse man, Jack Isaac Rosenberg, met wie het latere halfbroertje Terry Burns werd geboren. Ook werkte de gestorven artiest samen met Joodse collega’s zoals de inmiddels overleden Lou Reed en nog levende Bob Dylan.

Daarnaast was Bowie een aanhanger van de Kabbalah, een mystieke Joodse vorm van geloven. In zijn album Station to Station uit de jaren zeventig gebruikte hij Kabbalistische termen. ‘Hier zijn we, een magische beweging verwijderd van Kether tot Malkuth,’ aldus Bowie in een van zijn teksten. ‘Kether’ betekent kroon en ‘Malkuth’ betekent koningschap. Na de Kabbalah bracht Bowies spirituele reis hem naar het Tibetaanse boeddhisme, het christendom en het Satanisme.

Niet alles wijst op liefhebberij voor Joden en het Jodendom. In het album Station to Station trad Bowie in 1976 naar voren met het alter ego ‘the Thin White Duke’, een soort nazi-figuur die zich juist tegen Joden keerde. Bowie omschreef hem als ‘een emotieloze Arische superman’. Later zou de zanger als zijn alter ego in interviews controversiële uitspraken doen over Hitler, het nationalisme en het facisme. Tevens bracht hij op het podium de Hitlergroet.

David Bowie overleed op zondag na ongeveer 1,5 jaar geleden te hebben aan leverkanker. De artiest had zijn ziekte voor de buitenwereld verzwegen en mede daarom kwam zijn dood onverwachts. Bowie stond bekend om zijn vele stijlen, zowel in de muziek als in zijn presentatie. Ook trad hij op middels alter ego’s, waarvan Ziggy Stardust de bekendste was. In Nederland had Bowie vooral in de jaren zeventig en tachtig grote hits. Zo stond de live-versie van het duet ‘Tonight’ met zangeres Tina Turner wekenlang op nummer één in de Top 40.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Cultuur » Media » David Bowie was mogelijk Joods