De Lijsten van Tante Fifi, onderduikers in Het Gooi – Nefesh TV
Op verschillende plaatsen in Het Gooi zaten in de bange jaren ’40-’45 Joodse onderduikers verstopt. Dankzij moedige medelanders wisten velen van hen te overleven. Nefesh TV – het Joodse programma op Salto 1 in Amsterdam – ging met overlevenden, nabestaanden, kinderen en kleinkinderen op zoek naar de plekken waar de onderduikers hebben gezeten. Het gaat om de mensen op de namenlijsten van Tante Fifi. Dit alles resulteerde in een vijfdelige serie van maakster Annet Betsalel, waarvan u de eerste drie delen hier kunt zien.
Lenie van Weering
In Het Gooi werden in 2022 lijsten met vele namen van Joodse onderduikers teruggevonden. Ze waren eigendom van verzetsvrouw Lenie van Weering uit Naarden. Haar schuilnaam was tijdens de Tweede Wereldoorlog Tante Fifi. Op die lijsten staan de namen van ruim honderd mensen die zij persoonlijk de oorlog door wist te slepen. Ook na de oorlog hielp deze uitzonderlijke vrouw om Joodse inwoners uit Naarden en Bussum weer hun leven op te pakken. Dit is de eerste aflevering:
Baby Harry
Een van de mensen die Tante Fifi wist te redden is Dirk Kroon. Hij ontdekte pas in het kader van de serie ontdekte van Nefesh TV dat hij als baby in huis was genomen door de tante. Hij overleefde de Sjoa onder de naam Harry en groeide na de oorlog gezond en wel op in Nederland. Hier is deel twee in de serie ‘De Lijsten van Tante Fifi’, over baby Harry:
De Veffers
In aflevering drie van de serie ‘De Lijsten van Tante Fifi’ krijgen we het verhaal te zien van Jonas en Sara Veffer en hun zes kinderen. Het was Tante Fifi, schuilnaam van de Naardens Lenie van Weering, die het gezin tijdens hun onderduik tot grote steun was. De kinderen en kleinkinderen uit Canada en Israël brengen thans een bezoek aan de plekken waar hun ouders en grootouders ondergedoken waren in Bussum. In deze aflevering wonen ze de ceremonie bij waarin de redders van hun voorouders worden geëerd door de Staat Israël. Uit de vele documenten van Tante Fifi komt ook een wonderlijk document
tevoorschijn: een menukaart uit april 1945.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren