Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
DENK maant Halsema om vergelijking Tel Aviv

De politieke beweging DENK heeft burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam beschuldigd van ‘pinkwashing’ door Amsterdam te vergelijken met Tel Aviv. De burgermoeder vergeleek beide steden met elkaar op het gebied van de Gay Pride. In beide gemeenten vindt jaarlijks een succesvolle en uitgebreide homoparade plaats. Volgens DENK doet Halsema echter aan pinkwashing, waarbij een overheid of concern zich doelbewust zou positioneren als vooruitstrevend richting LHBTI’ers om ander, onwenselijk beleid of gedrag mee te camoufleren. De burgemeester zou haar uitspraken hebben gedaan in een bijeenkomst met prominente Joodse Amsterdammers.

DENK-raadslid Numan Yilmaz heeft schriftelijke vragen gesteld aan Halsema. Hij wil van haar meer uitleg over het fenomeen dat Tel Aviv een voorbeeldstad zou zijn voor Amsterdam en wil weten wat zij van pinkwashing vindt. ‘Is de burgemeester bekend met het burgerlijk huwelijk in Israël? In Israël worden namelijk alleen huwelijken erkend die door een officiële religieuze autoriteit zijn gesloten, en deze erkennen een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht niet. Tevens geldt dat voor huwelijken tussen twee van verschillende geloven. Was de burgemeester op de hoogte van deze feiten toen ze haar uitspraak deed?’ aldus Yilmaz. Ook stelt het raadslid dat pinkwashing in de Israëlische context zou worden misbruikt.

Eerder maakte DENK in de Amsterdamse raad al een punt van het samenwerkingsverband met Tel Aviv. De partij er stelde schriftelijke vragen over. De raadsfractie van de politieke beweging wilde weten of de samenwerking met de Israëlische metropool kan worden gestopt, maar dit zal volgens het college niet gebeuren. Eerder zijn er al kaders gesteld aan de samenwerking met Israëlische bedrijven en instellingen. Deze afspraken blijven van kracht, aldus het college. Er verandert dus niets aan het project tussen Amsterdam en Tel Aviv. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X