Dichter Louise Glück won de Nobelprijs – in memoriam

YouTube

Dichter en schrijfster Louise Glück is op tachtigjarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De Amerikaanse van Joodse komaf won drie jaar geleden nog de Nobelprijs voor Literatuur. In de Verenigde Staten was ze een bekende naam, maar in Europa en Nederland was zij veel minder bekend. Thema’s in haar werk zijn verdriet en verlangen.

Roemenië

Louise Glück werd op 22 april 1943 in New York geboren. Haar moeder was van Russisch-Joodse afkomst. Haar grootouders van vaderskant en Henrik Glück, waren Hongaarse Joden uit Érmihályfalva, dat tegenwoordig in Roemenië ligt. Haar grootvader had een houtbedrijf genaamd Feldmann és Glück. Ze emigreerden in december 1900 naar de Verenigde Staten en bezaten uiteindelijk een kruidenierswinkel in New York.

X-Acto-mes 

Glücks vader had ooit de ambitie om schrijver te worden, maar ging samen met zijn zwager in zaken. Samen boekten ze succes toen ze het X-Acto-mes uitvonden. Haar moeder studeerde af aan het Wellesley College, een gerenommeerde meisjesschool, waar onder andere Madeleine Albright en Hillary Clinton ook studeerden.

Long Island

Louise Glück groeide op op Long Island. Op de middelbare school leed ze aan anorexia nervosa, een ziekte die ze later overwon. Ze studeerde aan het Sarah Lawrence College en aan de Columbia University, maar behaalde geen diploma. Na haar middelbare school en universiteit maakte Glück, een zuster van een reeds overleden zus, carriere als dichter.

Poëziebundels

Vanaf de jaren zestig schreef Glück talrijke poëziebundels. De meest recente waren Poems 1962-2012 A Village Life: Poems en Averno. Ze was ook de auteur van een verzameling essays met de titel Proofs and Theories: Essays on Poetry, waarmee ze de PEN / Martha Albrand Award voor non-fictie won. Glück werd in 2003 benoemd tot ‘Poet Laureate Consultant in Poetry’ aan de Library of Congress, nadat ze daaraan van 1997 tot 2000 als ‘Special Bicentennial Consultant’ verbonden was geweest.

Obama

De dichteres was assistent-hoogleraar en ‘Rosencrantz Writer in Residence’ aan Yale University. In 1993 kreeg ze de Pulitzer Prize voor The Wild Iris. Ook werd ze door president Barack Obama onderscheiden. Waar Glück in Amerika een groot dichteres was, was ze in Nederland een grote onbekende. Dat kwam mede omdat in Nederland nauwelijks gedichten van buitenlandse dichters worden vertaald en gepubliceerd.

Bob Dylan

Glück was in 2020 de eerste Amerikaanse en eerste Joodse auteur die de Nobelprijs won, sinds songwriter Bob Dylan deze in 2016 won. Haar poëzie was niet hermetisch of raadselachtig, maar viel op door de sobere, kordate toon en de openhartige expressie van gevoelens van droefenis en isolement. Belangrijke thema’s in haar werk waren verdriet en verlangen als facetten van poëtische inspiratie, vaak verbonden met de natuur.

Personae

Door in haar gedichten eigen ‘personae’ in het leven te roepen verbond ze autobiografische elementen met klassieke mythologie. Familieverbanden zwaren eveneens een groot thema in haar werk. Het ging om banden met familieleden waaraan mensen grote waarde hechten, maar waarbij Glück in haar gedichten juist de scherpe kanten laat zien. In haar gedichten kwamen de kindertijd, het familieleven en de nauwe relatie met ouders en broers en zussen terug.

Dood

Glücks oudere zus stierf jong voordat Glück werd geboren. Haar jongere zus, Tereze (1945–2018), werkte bij de Citibank als vice-president en was ook schrijver. Glück bleef haar hele leven een vertrouweling en vriendin van de romanschrijfster Kathryn Davis. Ze correspondeerden vaak om hun werk te delen en zochten creatief advies bij elkaar. Glück stierf thuis in Cambridge, Massachusetts, op 13 oktober op tachtigjarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Achtergrond » In memoriam » Dichter Louise Glück won de Nobelprijs – in memoriam