Frans OM onderzoekt Youcef Atal om goedpraten terreur

Youcef Atal (YouTube)

In Frankrijk is justitie begonnen aan een onderzoek tegen de voetballer Youcef Atal. De Algerijnse speler die voor Nice uitkomt plaatste een pro-Palestijnse post op Instagram waar hij de terreurdaden van Hamas goedsprak. Politie en justitie zaten er meteen bovenop. Atal heeft zijn post inmiddels verwijderd en spijt betuigt. Het onderzoek loopt nog.

In Algerije

Atal deelde afgelopen weekend een video van een islamitische prediker die opriep om ‘de Joden een zwarte dag’ te bezorgen. De Algerijn verwijderde dat later en bood zijn excuses aan. Hij liet weten ‘tegen elke vorm van geweld’ te zijn. Niettemin wordt het onderzoek door justitie voortgezet. Atal speelt op dit moment interlands met Algerije en keert pas later in de week terug naar Frankrijk. Mogelijk wordt hij dan aangehouden.

Drie miljoen volgers

Atal, die drie miljoen volgers heeft op Instagram, onder wie veel jongeren, krabbelde terug op sociale media. ‘Ik ben me ervan bewust dat mijn publicatie mensen heeft geschokt, wat niet mijn bedoeling was, en ik bied daarvoor mijn excuses aan. Ik veroordeel krachtig alle vormen van geweld, waar ook ter wereld, en ik steun alle slachtoffers. Ik zal nooit een boodschap van haat steunen. Vrede is een ideaal waarin ik heilig geloof’.

FFF

Niet alleen justitie doet onderzoek naar de verdediger maar ook de Franse voetbalfederatie (FFF). Die is duidelijk. “Haatzaaiende uitlatingen zullen niet worden toegestaan,” zei FFF-voorzitter Philippe Diallo zondag. “Ze zijn in strijd met de ethiek van onze sport en de waarden die voetbal meedogenloos verdedigt.” Het Franse OM verklaart: ‘Atal wordt onderzocht wegens het publiekelijk aanzetten tot haat of geweld vanwege een bepaalde religie’.

Categorie: |

Home » Nieuws » Sport » Frans OM onderzoekt Youcef Atal om goedpraten terreur