Dodenherdenking waardig en zonder problemen

De Nationale Dodenherdenking op de Dam is rustig en waardig verlopen. De plechtigheid, waarbij de doden uit de Tweede Wereldoorlog en de Sjoa worden herdacht, trok zo’n 16.000 bezoekers. Daarmee waren er meer mensen dan vorig jaar. In de Nieuwe Kerk leverde legerrabbijn Menachem Sebbag een bijdrage en zei het het Yizkor op. Op de Dam was er verder een klein incident met twee mensen.
De Nationale Dodenherdenking begon zoals gewoonlijk met een programma in de Nieuwe Kerk, waar koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij aanwezig waren. Krijgsmacht-rabbijn Sebbag was een van de sprekers. “In woelige tijden, waarin oorlogen en conflicten steeds weer oplaaien, zoeken wij toevlucht en kracht in het samenzijn en samen herdenken.”
Yizkor
Sebbag vertelde dat het traditionele Joodse Yizkor een gebed is waarin alle oorlogsslachtoffers aan onze gemeenschappelijke herinnering en die van de eeuwige toevertrouwen. “Tegelijkertijd zullen gebeden in uw harten en uw taal vorm krijgen. Allen gericht aan de eeuwige schepper die ons allen gelijkwaardig lief heeft,” zei Sebbar, die vervolgens het Yizkor opzegde.
Omdraaiers
Na de bijeenkomst in de kerk ging de plechtigheid over op de Dam, waar ongeveer 16.000 mensen op af gekomen waren. Daar was twee minuten stilte. Tijdens de rede van premier Dick Schoof was er een groepje pro-Palestijnse activisten die met hun rug naar hem toe gingen staan. Deze mensen willen zo kenbaar maken dat ze het niet eens zijn met de oorlog die Israël tegen Hamas voert en geven Schoof daar de schuld van.
Twee mensen
Verder werden er anti-Israël-activisten tijdens de herdenking gevat en afgevoerd voor de politie. Een vrouw gilde ‘Free Palestine!’ Deze mensen waren in gewone kleding gekleed en daardoor minder herkenbaar typische demonstranten, maar ze werden gezien en opgepakt. Achteraf bleek dat het ging om twee demonstranten die bij de politie bekend waren.
Iris Hond
Op de Dam was echter weinig te merken van dit protest en op tv kwam het niet in beeld. Na de twee minuten stilte begon het leggen van de kransen. Voor de ruim 103.000 Joodse, Sinti en Roma die tijdens of direct tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geisoleerd, beroofd en vermoord om wie zij waren. legden onder meer pianiste Iris Hond en haar vader een krans. Ook de kleine Isayah van tien jaar had een bijdrage.
Andere herdenkingen
Elders in het land werden lokale 4 mei-herdenkingen met twee minuten stilte gehouden. Die verliepen zonder incidenten. De zogenaamde ‘alternatieve herdenking’ voor ‘alle slachtoffers, ook die in Gaza’ in Den Haag werd door zo’n drieduizend mensen bezocht. Vooraf was op vijfhonderd mensen geregeld. De grote media-aandacht en discussie voor dit event is mogelijk de reden voor het hogere bezoekersaantal.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren