Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Dotan ontkent trollenleger in sociale media

Zanger Dotan ontkent dat hij fraude zou hebben gepleegd op sociale media door middels nepaccounts vele fans en publiciteit te genereren. Volgens hem wist hij niets af van de fantoomaccounts die hij zou hebben opgezet om tientallen fans op Facebook en Twitter, Instagram en Youtube te creëren. Dit bracht de Volkskrant zaterdag naar buiten. Dotan zegt in de krant zich te zijn rotgeschrokken. “Ik vind het heftig. En heel naar,” aldus de artiest, die wereldwijd bekend is van onder meer het nummer Home. Eerder blonk Dotan uit in het publiekelijk afgeven op collega’s die social media misbruiken voor hun eigen gewin.

Het gaat om ten minste 140 trolaccounts, waarvoor foto’s zijn gebruikt van bestaande mensen. In één geval ging het om een foto van een overleden dame die op de website van een Belgische begraafplaats stond. Een voormalig assistent van Dotan zegt in de krant dat ze een aantal nepprofielen heeft gemaakt op verzoek van de artiest zelf. De accounts werden door haar gebruikt om reacties en likes te plaatsen onder Dotans berichten. Een mail die in handen is van de Volkskrant zou dit relaas ondersteunen. Verder was één van de inmiddels verwijderde nepaccounts gekoppeld aan een voormalig mailadres van Dotan.

Bepaalde fake-accounts werden ingezet om andere artiesten aan te vallen en om verzonnen verhalen te plaatsen. In 2015 kwam op Facebook een bericht te staan over een ontmoeting tussen Dotan en een fan met leukemie. Het ‘speciale’ verhaal werd door verschillende media overgenomen, maar de doodzieke fan blijkt achteraf niet te hebben bestaan. Hetzelfde geldt voor een fan die in 2015 vertelde dat het Dotan was die na een miskraam door een moeilijke periode in haar leven heeft geholpen. Haar foto blijkt te zijn overgenomen van een website met Italiaanse studenten in San Francisco.

In de afgelopen jaren maakte Dotan zich in dezelfde sociale media zorgen om de invloed van deze media op de muziekbranche. ‘Het lijkt wel alsnog mensen er alles aan doen om Insta-famous te worden. Ik wordt er verdrietig van’, twitterde Dotan nog eind 2017. Mogelijk diende deze tweet als een rookgordijn voor zijn eigen gesteggel. Thans erkent Dotan dat een van de nepaccounts aan zijn oude mailadres is gekoppeld. Hij ontkent echter verantwoordelijk te zijn voor de berichten van deze trol. Hij meent dat ‘vijf, zes mensen’ het wachtwoord van zijn accounts op sociale media hadden. Zij zouden zo hun gang zijn gaan.

Dotan verklaart in de krant dat hij de onderste steen wil laten bovenkomen. Tevens is hij bereid tot het opschonen van zijn profielen op sociale media. “Ook als dat betekent dat ik geen sociale media meer heb of met één volger moet beginnen. Ik wil dat dit verdwijnt. Ik word er misselijk van als ik dit zie,” meent de zanger. Dotan groeide op in een Nederlands-Joods gezin en heeft Israëlische wortels. Zijn moeder is kunstenares en bekende Nederlander Patty Harpenau. Begin jaren 2010 scoorde Dotan de ene hit na de andere en werd hij een wereldberoemde artiest. In 2014 was hij de meest succesvolle artiest van Nederlandse bodem. Ook heeft hij zijn eigen festival in Amsterdam, 7 Layers, dat ieder jaar gehouden wordt. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X