Duitse Joden bekritiseren AfD-kopstuk Gauland om uitspraken over 8 mei

Alexander Gauland (cop. K. Rijken)

Alexander Gauland, kopstuk van de Alternative für Deutschland (AfD), heeft 8 mei ‘een dag van de absolute nederlaag van Duitsland’ genoemd. Volgens de Centrale Joodse Raad in Duitsland heeft Gauland een misstap begaan, omdat hij de misdagen van het nationaalsocialisme met zijn uitlatingen heeft gerelativeerd. Van politieke tegenstanders krijgt de AfD’er ook tegenwind. In Duitsland wordt 8 mei 1945, de dag van de Duitse capitulatie, juist gezien als de bevrijding van het Duitse volk van het regime. Slachtoffers en oorlogsmisdaden worden op deze dag herdacht. Deze week werd ook bekend dat het aantal antisemitische incidenten in Duitsland weer is gestegen.

Een ambivalente dag
Gauland deed zijn uitlatingen bij uitgeverij RedaktionsNetzwerk Deutschland. “8 mei heeft niet het potentieel om een feestdag te zijn omdat het een ambivalente dag is. Het was een dag van bevrijding voor de gevangenen in het concentratiekamp. Maar het was ook een dag van de absolute nederlaag, een dag van het verlies van grote delen van Duitsland en het verliezen van de nationale zelfstandigheid,” aldus de AfD-fractie- en erevoorzitter. “De vrouwen in Berlijn die verkracht werden zien het anders dan de concentratiekampbewoners,” voegde hij daar aan toe, terugdenkend aan de Sovjetsoldaten die zich vergrepen aan Duitse vrouwen.  Gauland reageerde op een petitie waarin ruim 80.000 Duitsers oproepen om van 8 mei een nationale feestdag te maken. Op die dag kwam de nazi-tijd ten einde.

‘Historische verdraaiing’
Volgens voorzitter Josef Schuster van de Centrale Joodse Raad van Duitsland heeft Gauland een misstap begaan en relativeert hij de daden van het nationaalsocialisme. “Met de nadruk dat 8 mei ook een dag was van een absolute nederlaag voor Duitsland en een groot verlies van het territorium, laat Alexander Gauland zien wat zijn werkelijke denkbeelden zijn”, zei de Schuster in de Neue Osnabrücker Zeitung. “Deze waarneming van 8 mei 1945 is vaak te vinden bij neonazi’s. Het doel hiervan is om de Duitsers in de eerste plaats als slachtoffers af te schilderen. Ik vind dit een historische verdraaiing van de nazi-misdaden en onverantwoord.”

Linkse kritiek
Ook vanuit de politiek krijgt Gauland kritiek. Vooral uit linkse hoek. “Iedereen die de overgave van nazi-Duitsland serieus omschrijft als een nederlaag van vandaag, laat duidelijk zien dat hij zichzelf ziet in de traditie van fascisten,” aldus Bondsdaglid Jan Korte (Die Linke). Groenen-kopstuk Cem Özdemir twitterde: ‘8 mei 1945 staat voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, de overwinning op de nazi-terreur en de bevrijding van de Duitse concentratiekampen. Iedereen die dit als een’ absolute nederlaag’ ziet, staat aan de verkeerde kant van de barricade’. Algemeen secretaris Lars Klingbeil van de SPD voegde daar aan toe dat het een van de belangrijkste taken is dat ‘wij democraten’ vandaag mensen zoals Gauland in Duitsland nooit meer creatieve opties zullen geven.

Stukje vogelpoep
Drie jaar geleden kwam Gauland ook al in opspraak toen hij de nationaalsocialistische tijd ‘een stukje vogelpoep in de duizendjarige Duitse geschiedenis’ noemde. Leiders van de andere politieke partijen vielen over hem heen, omdat ze vonden dat hij de nazi-tijd bagatelliseerde met de uitspraak ‘vogelpoep’. Gauland verdedigde zich door te zeggen dat hij met ‘stukje vogelpoep’ de nazi-tijd juist wilde wegzetten als het slechtste van alles in de Duitse geschiedenis. Dat mocht niet baten. Op de nieuwe kritiekgolf over ‘8 mei’ heeft Gauland nog niet gereageerd.

Rede van Von Weiszäcker
Op 8 mei 1945 was voor Duitsland de Tweede Wereldoorlog voorbij. In de beginjaren werd die dag gezien als ‘de dag van de nederlaag’, maar later gingen de Duitsers deze dag vooral zien als ‘de dag van bevrijding van het Duitse volk van het nazi-regime’. Tegelijkertijd wordt op 8 mei stilgestaan bij alle slachtoffers en (oorlogs-)misdaden van de nazi’s. Meestal gebeurt dat in het Duitse parlement. Momenteel gaat er een petitie te ronde om van 8 mei een nationale feestdag te maken. De meningen hierover zijn verdeeld. Op 8 mei 1985 hield toenmalig bondspresident Richard von Weiszäcker een rede waarin hij 8 mei ‘de dag van de bevrijding’ noemde. Dat was toen voor het eerst. Zijn toespraak wordt nog steeds geprezen.


Lees ook:
Duitse antisemitisme-coördinator: ‘AfD doet aan stemmingmakerij tegen Joden’

Na de aanslag op de synagoge van de Duitse stad Halle krijgt de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutchland (AfD) de zwarte Piet. Volgens bestuurders en ambtenaren heeft die partij het klimaat geschapen voor de aanslag, die door een rechtse extremist werd gepleegd.

Ophef over vereniging ‘Joden in de AfD’
In Duitsland is beroering ontstaan door een vereniging binnen de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD) met de naam ‘Joden in de AfD’ of ‘JAfD’. Deze naam voor Joodse AfD-leden stuit te veel Duitse Joden en niet-Joden tegen de borst.

Categorie: |

Home » Nieuws » Duitse Joden bekritiseren AfD-kopstuk Gauland om uitspraken over 8 mei