Sjoa-overlevende (99) demonstreert mee tegen radicaal-rechts

Albrecht Weinberg (wikipedia commons, Badmantour, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Albrecht_Weinberg_mit_Bundesverdienstkreuz_2017.jpg)

Een 99-jarige overlevende van de Sjoa demonstreerde zaterdag mee tegen radicaal-rechts in Duitsland. Het gaat om Albrecht Weinberg, die meeliep in het stadje Leer, dat dichtbij de grens met Groningen ligt. Op dezelfde dag waren er overal in Duitsland opnieuw demonstraties. De grootste was in München, waar zo’n 250.000 mensen op afkwamen.

Eerder maakte Weinberg bekend dat hij zijn Bundesverdienstkreuz, de hoogste Duitse onderscheiding die vergelijkbaar is met de Willemsorde in Nederland, zal teruggeven. De reden was het meestemmen van de AfD met een motie en wetsvoorstel in de Bondsdag van de CDU/CSU voor een strenger migratiebeleid. “Dat dit mij nog steeds kan overkomen op bijna honderdjarige leeftijd is ongelooflijk,” zei Weinberg tegen DPA.

Weer thuis

Weinberg overleefde de concentratiekampen Auschwitz en Bergen-Belsen en moest deelnemen aan verschillende dodenmarsen. Hoewel hij de Sjoa overleefde, verloor hij het grootste deel van zijn familie en vrienden. Hij emigreerde naar de VS, maar kwam in 2012 terug naar Duitsland, samen met zijn zus. Indertijd had hij niet verwacht dat een rechts-radicale partij opnieuw zou opkomen, zo stelt hij nu vast.

‘Schuldcultuur’

De Sjoa-overlevende doelt op de Alternative für Deutschland (AfD), een rechts-extreme partij die door de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst in de gaten gehouden wordt. De partij staat erom bekend de grenzen te willen sluiten en pleit voor remigratie van migranten. Ook wil de partij af van de Duitse ‘schuldcultuur’ over de misdaden van het nazi-regime (r. 1933-1945) en zijn er kopstukken die het beladen verleden bagatelliseren.

Brandmauer

Tegen de AfD is een cordon sanitaire opgeworpen door de andere partijen. Deze Brandmauer moet samenwerking in parlementen en op bestuurlijk niveau uitsluiten. Sinds de CDU/CSU op 29 januari een motie indiende die oproept tot een harder migratiebeleid en de AfD meestemde, is de boot aan in Duitsland. Niet alleen zijn de politieke verhoudingen tussen links en rechts verscherpt, ook demonstreren velen.

München

Op zaterdag 1 februari trokken honderdduizenden door de straten van Duitse steden om tegen de AfD en radicaal-rechts te demonstreren. Afgelopen zaterdag was het opnieuw zover. Toen verzamelden zich 250.000 Duitsers in München voor een massale demonstratie. In Weinbergs woonplaats Leer gingen zo’n twaalfhonderd burgers met hem de straat op.

Weinig effect

De massale protesten hebben vooralsnog niet veel effect op de peilingen en enquetes voor de Bondsdagverkiezingen van 23 februari. De CDU/CSU blijft rond de dertig procent halen, gevolgd door de AfD, die rond de 21 procent haalt. Daarna komen de anderen. Ook blijkt dat tweederde van de Duitsers de actie van de CDU/CSU in het parlement kan begrijpen of ondersteunt.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Sjoa-overlevende (99) demonstreert mee tegen radicaal-rechts