Duitsland geeft lijst Nederlandse oud-SS’ers vrij die ‘Hitlerpensioen’ krijgen

Waffen SS
Bundesarchiv

De Duitse regering heeft een lijst met namen van Nederlandse SS’ers en andere oorlogsmisdadigers vrijgegeven. Het gaat om mensen die jarenlang een Duitse oorlogsuitkering hebben gehad. In de Tweede Wereldoorlog vochten ze mee aan Duitse zijde en raakten ze gewond. Ook hun nabestaanden ontvingen daarvoor een Duitse oorlogspensioenen. Het demissionaire kabinet maakte woensdag bekend dat de lijst is vrijgekomen. De ontvangers genoten een belastingvoordeel. Deze uitkeringssoort wordt ook wel een ‘Hitlerpensioen’ genoemd.

Nederland heeft jarenlang bij Duitsland op aangedrongen op de namenlijst. Staatssecretaris Hans Vijfbrief (D66) van Financiën schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de Duitse autoriteiten eindelijk gehoor hebben gegeven aan het informatieverzoek. Op de lijst staan niet alleen de namen, maar ook de hoogte van de oorlogsuitkeringen per persoon tussen 2015 en 2019. Omdat de Nederlandse Belastingdienst niet over de gegevens uit Duitsland beschikte, hoefden de ontvangers geen belasting over hun pensioenen te betalen. De slachtoffers betalen echter wel belasting over veel lagere uitkeringen die zij ontvangen.

Op de lijst staat een handjevol Nederlanders. In 2019 waren er nog 34 van hen in leven die de zogenoemde Kriegsbeschädigtenrente ontvingen. Het gaat met name om Nederlandse oud-SS’ers en hun nabestaanden. Volgens geschiedkundigen zijn daar mogelijk ook oorlogsmisdadigers tussen. De maandelijkse bedragen variëren van een paar honderd euro tot 1.300 euro per maand. De Belastingdienst zal de lijst in de komende periode beoordelen en zal nagaan of de uitkeringen door de ontvangers zijn opgegeven bij de fiscus . Het is nog niet duidelijk of zij daar boetes voor kunnen krijgen.

Lees ook:
Nederlandse oud-SS’ers krijgen nog steeds ‘Hitler-pensioen’ uit Duitsland

Tientallen Nederlandse ex-SS’ers krijgen nog steeds een pensioen van de Duitse overheid. Dit heeft actualiteitenprogramma EenVandaag bekendgemaakt. Het gaat om een aanvullend pensioen voor de dienstjaren in de Waffen-SS, de gewapende tak van de nazi-dienst. Momenteel zijn deze Nederlanders allen hoog bejaard. In totaal krijgen 34 mannen en veertien weduwen een pensioen van de Duitse overheid.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Duitsland geeft lijst Nederlandse oud-SS’ers vrij die ‘Hitlerpensioen’ krijgen