Duizenden in Brussel op de been tegen antisemitisne

Demonstratie tegen antisemitisme Brussel, december 2023 (VRT)

Op een demonstratie tegen antisemitisme in Brussel zijn vierduizend mensen afgekomen. Ze droegen Belgische en Israëlische vlaggen bij zich en vroegen om respect. Het is ‘niet toelaatbaar dat Joodse kinderen worden bespuugd’, luidde het. Het antisemitisme en de bedreigingen tegen Joden in België zijn na 7 oktober schrikbarend gestegen.

Joods Museum

Met de mars wilden de organisatoren om de Dag van de Rechten van de Mens laten zien dat de Joodse gemeenschappen er niet alleen voor staan. Rond twee uur ‘s middags op zondag vertrok de menigte van de Kapellemarkt richting het Poelaertplein, zo meldt de politie. De tocht passeerde onder andere het Joods Museum – waar in 2014 vier doden vielen bij een aanslag – en een van de Brusselse synagogen.

Verenigd

Het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB), de Belgische Liga tegen Antisemitisme en het Vlaamse Forum der Joodse Organisaties stellen bast dat Joden in België en in de buurlanden meer te maken krijgen met haat en discriminatie sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas. In Antwerpen alleen al registreerden ze eind november een honderdtal incidenten, aldus de VRT.

Niet toelaatbaar

“Kinderen die herkenbaar Joods zijn, worden bespuwd en hun petjes worden afgegooid. In openbare scholen staan hakenkruizen op hun stoelen of boeken,” zegt Regina Sluszny tegen de VRT. “Dat kan niet, dat is voor mij als overlevende van de Tweede Wereldoorlog niet toelaatbaar.” En een paar weken geleden werden in Charleroi zeker 89 Joodse graven vernield. De grondslag is hoogstwaarschijnlijk antisemitisch.

Categorie: |

Home » Nieuws » Duizenden in Brussel op de been tegen antisemitisne