Een mooi perspectief voor de volgende 73 jaar – column Bart Vink

Vink
Bart Vink

Vijf jaar geleden schreef ik bij de 68ste ‘verjaardag’ van de staat Israël over de droom die met de stichting van de Joodse staat uit was gekomen voor eeuwenlang vervolgde Joden en voor degenen die de naziterreur overleefden. Ik schreef over de erkenning van de Joodse staat door de VN en door Nederland. Ik schreef ook over het voortdurende antisemitisme, het toevluchtsoord dat deze staat voor Joden is en gaf aandacht aan aansprekende Israëlische resultaten op verschillende terreinen. En natuurlijk verwoordde ik dat de mooie droom die de staat was, alleen in leven blijft als die ook de hand reikt naar anderen, niet in de laatste plaats Palestijnen, opdat ook zij ruimte hebben voor eigen trots en evenementen en een staat naast Israël die daarin een rol van betekenis kan spelen.

De droom bestaat nog
Nu, vijf jaar later, zijn er vredesafspraken gemaakt tussen Israël en Soedan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten, en werkt Israël steeds openlijker samen met Saoedi-Arabië. Tegelijk geldt de voortvarende Israëlische corona-aanpak als een voorbeeld voor de wereld. Bij de officiële festiviteiten voor deze 73ste onafhankelijkheidsdag zag ik een Druzische vrouw, een Joodse vrouw en een Arabische moslim met hun gelukwensen op het podium. Hieruit spreekt dat de droom van ruimte en respect voor alle bevolkingsgroepen nog steeds bestaat, en voor velen werkelijkheid is geworden. Dat biedt hoop voor de toekomst.

Niet laten weerhouden
Natuurlijk laten de Iraanse leiders er nog steeds keer op keer geen twijfel over bestaan dat zij Israël met geweld van de kaart willen vegen. Iets vergelijkbaars geldt voor terreurgroepen als Hamas, Hezbollah en anderen. En ook de voortdurende suggestie om de geschiedenis terug te draaien en te doen of Palestijnen zich ‘en masse’ zouden kunnen vestigen in dorpen en steden in Israël, helpt niet. Al helemaal niet als sommigen gewelddaden tegen Israëli’s blijven plegen of daartoe oproepen. Toch moet niemand zich daardoor laten weerhouden een mooie toekomst voor alle betrokkenen dichterbij te brengen.

Niet vooringenomen zijn
Niet dat wij vanuit het buitenland moeten gaan bepalen wat nu wel en niet daarvoor nodig is. Maar het zou helpen als we bij de VN stoppen om eenzijdige veroordelingen tegen Israël te steunen. Het zou helpen als we oog hebben voor alle kanten en ons daarbij niet vooringenomen tonen. Als we luisteren en horen welke kansen, bedreigingen, zorgen en wensen er zijn, aan beide zijden. Als we niet belerend zijn en vertellen hoe alles zou moeten, maar als we proberen in te leven en mee te denken, met Israëli’s en met Palestijnen. Maar ook als we kritiek en druk op alle partijen uitoefenen om achterstelling van niet-Joden in Israël te stoppen en om (oproepen tot) haat en geweld tegen Joden, maar ook tegen Palestijnen, te staken. Ook de VN en Nederland kunnen daar een positieve rol bij spelen.

Dit opdat de Joodse, Druzische en Arabische Israëli’s, maar ook de Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever, perspectief op een mooie toekomst verkrijgen. Met zo’n beeld voor de toekomst is er nog meer reden het 73-jarig bestaan van de staat te vieren en uit te kijken naar de volgende 73 jaar.

Lees ook:
Uittocht uit de pandemie – column Bart Vink
‘Terrassen die weer open gaan, met drank, hapjes, zon, vrienden en kennissen. Auto’s, trams en bussen met winkelend publiek. Flanerende mensen. Jaloers kijk ik naar die beelden van Tel Aviv en Haifa. Mannen, vrouwen en kinderen komen na maanden uit de lockdown. Joods en Arabisch, jong en oud, arm en rijk, dik en dun…

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: | |

Home » Nieuws » Een mooi perspectief voor de volgende 73 jaar – column Bart Vink