Yalla! stuurt brandbrief naar Tweede Kamerfracties om bedreigingen moslims

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het Joods-islamitische samenwerkingsverband Yalla! heeft een brandbrief naar alle fracties in de Tweede Kamer gestuurd. In de brief komen Joden en moslims samen op voor de moskeeën, islamitische instellingen en moskeebezoekers die in de afgelopen tijd zijn bedreigd. De dreigementen komen uit extreem-rechtse hoek. De groep maakt zich er ernstige zorgen over en vraagt de Kamer om in actie te komen. De AIVD waarschuwt al langer voor extreem-rechtse dreiging en geweld. Yalla! wil geen dialooggroep, maar een landelijke beweging zijn met manifestaties, bijeenkomsten en acties die impact hebben.

‘De afgelopen weken hoorden wij van verschillende moskeeën en islamitische verenigingen in ons land dat zij ernstige dreigbrieven ontvingen. Deze gingen niet zelden gepaard met bedreigingen aan bezoekers van deze moskeeën. Brieven met teksten als: “Mensen van de islam zijn criminelen en moeten levend verbrand worden.” en “Turken en Marokkanen moeten het land uit anders worden jullie vergast net zoals de Joden in Auschwitz. Sieg Heil. Adolf Hitler leeft nog”‘, schrijven onder meer Chantal Suissa en Lody van de Kamp, de Joodse voortrekkers van Yalla!

‘Naast deze bedreigingen is er brand gesticht in de in aanbouw zijnde moskee in Gouda. De vastenmaand ramadan zou voor islamitische Nederlanders een tijd van reflectie, liefdadigheid en saamhorigheid moeten zijn, maar nu vallen angst en onzekerheid hen ten deel’, aldus de briefschrijvers, die zich zorgen maken en pleiten voor actie. ‘Na overleg met verschillende islamitische organisaties en moskeebesturen is de tijd gekomen om actie te ondernemen ter voorkoming van verdere escalatie. Onze zorg is, dat het niet ondenkbaar is dat er in de nabije toekomst slachtoffers zouden kunnen gaan vallen. Een dreiging waarmee het Joodse deel van onze bevolking al decennia leeft en die je geen enkele gemeenschap in ons land toewenst’.

Yalla! wil in overleg met alle partijen in de Tweede Kamer ‘om samen te onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat verder geweld uit zal blijven en dat de veiligheid van onze islamitische burgers gewaarborgd wordt in ons land’. Moslims moeten zich, net als iedere andere inwoner van Nederland, veilig moeten voelen, stellen de briefschrijvers. ‘In Nederland beschermen wij onze burgers ongeacht geloof, etnische achtergrond, gender, geaardheid, beperking of politieke voorkeur. Hoe gaan we dat ook voor deze gemeenschap waarborgen in de praktijk?’

Over Yalla!
Yalla! is in december 2020 opgericht door Suissa, Van de Kamp en de Marokkaanse Nederlandse Fatima Akalai. De groep wil geen praatclub zijn die het alleen houdt bij de Joods-islamitische dialoog. In december had de groep een eerste Zoom-sessie, waar twintig tot dertig spraken over mogelijke acties. Yalla! wil activiteiten organiseren rond kunst, cultuur en muziek en op religieuze feestdagen. Tevens wil de groep een rol spelen in debatten over antisemitisme en moslimhaat, maar ook over het debat over de rituele slacht. Momenteel is de groep actief in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar er zijn landelijke ambities. Het moet een Nederlandse beweging worden.

Lone wolfs
De AIVD maakt al langer melding van dreiging en geweld uit extreem-rechtse hoek aan het adres van minderheden, waaronder Joden en moslims. Ook waarschuwt de geheime dienst in haar rapporten voor geweld van zogenoemde ‘lone wolfs’. Dat zijn eenlingen die terreurdaden zouden kunnen plegen vanuit een extrreem-rechtse motivering. Mogelijk lopen er in Nederland zulke mensen rond. Aanslagen Duitsland, Amerika en Nieuw-Zeeland werden door dergelijke daders gepleegd. Het is mede daarom nu aan de Tweede Kamer om de brief van Yalla! op te pakken en met de organisatie in gesprek te gaan.

Lees ook:
Yalla! wil geen praatclub maar een landelijke beweging zijn

Yalla! betekent zoiets als ‘kop op!’ en ‘vooruit!’, iets wat de initiatiefnemers graag met elkaar willen. Het initiatief is volgens Akalai ontstaan als tegengeluid voor de pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten op de Dam, die elkaar geregeld het leven zuur maken.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Yalla! stuurt brandbrief naar Tweede Kamerfracties om bedreigingen moslims